Als Bondgirl haalt Queen angel uit openingsshow

LONDEN - Verdient koningin Elizabeth een Oscar? Trots en met een lach hebben de Britten dit weekeinde teruggekeken op een olympische openingsceremonie waarin het 86-jarige staatshoofd debuteerde als Bondgirl. De getrukeerde scène waarin de vorstin met de geheim agent vanuit een helikopter sprong - The Sun had dit op 1 april al onthuld, maar niemand geloofde het - was niet alleen het ludieke hoogtepunt van Danny Boyles show, maar ook een cruciaal onderdeel ervan. Deze uiting van zelfspot haalde de angel uit een overwegend patriottisch spektakel.


De Britten konden wel een verzetje gebruiken. Na alle schandalen in de politiek, de bankensector, het politiekorps, de journalistiek en de cricketwereld - om maar niet te spreken over de aanhoudende recessie en de sociale onrust - was het aan Danny Boyle de wereld ervan te overtuigen dat het niet alleen kommer en kwel is op William Shakespeares 'Isles of Wonder', de plek waar vrijwel alle moderne sporten zijn bedacht dan wel ontwikkeld. De filmregisseur stelde een even intellectuele als sentimentele show samen die prima dienst zou kunnen doen als lesmateriaal voor docenten geschiedenis, maatschappijleer of culturele studies.


Tijdens de rockopera denderde de moderne Britse geschiedenis voorbij: Ye Olde England met grazende schapen, de industriële revolutie, het technische vernuft der Victorianen, de opkomst van de verzorgingsstaat, immigratie, de Britse liefde voor sport en spel, de jaren zestig van The Beatles tot en met de hedendaagse obsessie met sociale media. Peter Pan, Mary Poppins en Harry Potter maakten hun opwachting, terwijl de soundtrack varieerde van Edward Elgar tot Pink Floyds Eclipse, van de Eton Boating Song tot The Sex Pistols. Laat op de avond leverde David Beckham als een getatoeëerde '007' de olympische vlam af: per speedboot.


Boyle kreeg volop lof voor deze georganiseerde chaos, die sterk contrasteerde met de communistische orde van Peking in 2008. The Sun, een krant die normaal gesproken weinig heeft met linkse cineasten, doopte hem zelfs tot Lord of the Rings. De enige kritiek kwam uit conservatieve hoek waar werd gemopperd over het vermeende politiek correcte gehalte van de ceremonie. Zo vielen de odes aan de muliticulturele samenleving en het zorgstelsel niet bij iedereen even goed. Heel wat Britten vinden dat 's lands gratis ziekenhuisbedden maar het best kunnen worden benut als trampoline.


De humor zal het meest bijblijven. Naast de Bond-scène was ook het optreden van Mr. Bean memorabel en typerend. De filmmuziek van Vangelis in Chariots of firekan opzwepend werken, en door de universeelste aller komieken achter een orgel te posteren, bleef het lichtvoetig. De Britten hadden ook deze avond de neiging zichzelf niet al te serieus te nemen. Het deed denken aan de gewoonte van de gegoede klassen om onderscheidingen in de wc op te hangen: de gastheer relativeert het belang ervan, maar zorgt er wel voor dat iedere bezoeker ze onder ogen krijgt.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden