'Als begrafenisondernemer vind ik carnaval in Baexem een bevrijding'

Volg de A 2 langs de Weerter Roggestaekers, neem dan de afslag naar het Roermondse Uulendomein, en weinig later rij je vanzelf het rijk der Plekploasters binnen....

Hoewel het carnavalsfeest van de Plekploasters officieel pas op zondagochtend na de mis van tien uur begint als meneer pastoor zijn parochianen heeft gezegend, wordt vrijdagavond in het gemeenschapshuis al het Oad Wieverbal gevierd. 'Een oud gebruik dat uit Duitsland is overgewaaid. Daar gingen de vrouwen de dag voor carnaval alleen op stap om het feest in te wijden', zegt Huberta, die normaal als Huub door het leven gaat en niet gewend is om zijn lange benen op pumps voort te bewegen. Een uur na binnenkomst voelt hij al kramp in de kuiten ('pien aanne knök'), maar hij oogt prachtig.

Aan oude wijven geen gebrek deze avond, want voor de mannen van Baexem een uitgelezen kans om ongegeneerd hun vrouwelijke trekjes te etaleren. Boeren worden ingeslikt, maar een beschaafd scheetje laten onder de rok mag volgens Johnny, want er wringt al zo veel. Zo beknellen de 'helpjes' van de D-cup van z'n zusje zijn borstkas.

Johnny heeft drie dagen vrij genomen van zijn werk in Tilburg. Net als veel andere, naar elders verhuisde Plekploasters wil hij het carnaval niet missen. Ook de naar Sittard uitgeweken verpleegster Berna schminkt haar gezicht ieder jaar weer als 'schrompelig Oad Wief'.

Op alle overige dagen van het jaar wordt er in het gemeenschapshuis gebingood, gegymd en geklaverjast maar nu het bal is, rinkelen de tamboerijnen en klotsen de sambaballen. Het orkest zet de Schlager van Baexem in, dit jaar gecomponeerd door De zate hermenie Biejein Geraaptj. Alle kelen zwellen op als de lichtharten het lied meezingen:

'Kiek neet zoa neuchter, doot es neet zo stjief

koom weer tot leave, bun toch gein oad wief

drink dig eine gooje, pak emus in de erm

want met vastelovendj sjoenkele wea os werm.

De Raad van Elf 'sjoenkelt', arm in arm met pils in de hand. Rangen en standen zijn er niet. Theo de autodealer, Sjaak de agrariër, Huub de beroepsmilitair, Herman de bakker, Dré de bezorger, Theu de aannemer, Gerard de lasser, Jan de natuurkundeleraar, Jan de fysiotherapeut, Jan van Staatsbosbeheer, Jan van de veiling, Jan de stratenmaker, Lei van Philips, Theike de voorlichter - iedereen haakt in.

Gerard was in 1954 al lid van de raad, nu draagt hij als 57-jarige weer datzelfde kostuum. 'Zeven jaar geleden lag de carnavalsvereniging hier bijna op haar gat. Een veteranenteam van de voetbalclub heeft de boel weer nieuw leven ingeblazen.' Sindsdien bloeit het carnavalsleven in Baexem met zijn drie cafés als nooit te voren. De zate hermenie Vrie Gezellig is ook buiten het dorp zeer populair, en het plaatje Kom mer achter mig aan dat de Baxheimer-muzikanten samen met Pierre Cnoops hebben gemaakt, is zelfs op Veronica te horen.

Vanaf half november is er aan de prinsenwagen gewerkt, hij is hoger dan ooit, veertien meter, vanwege het 750-jarige bestaan van Baexem. De dames van de raad hebben acht weken achtereen kostuums genaaid. Marlenie heeft zich 'het leplazerus gestikt' op het koeienpak van haar vriendje. Een Oad Wief van middelbare leeftijd melkt op het bal zijn dooraderde uiers. Een groepje clowns - die zijn er ook want 'je hoeft niet per se als oud wijf verkleed' - lacht om een humoristische Indiaan. Hij is 'unne zjwetskammezoal', ofwel'unne moelemeaker', 'unne wauweleer'.

Frans, geboren en getogen in Den Haag, woont nu zes jaar in Baexem en heeft er tijdens carnaval een fantastische tijd. 'Het is een volksfeest, iedereen danst met elkaar. Iedereen geeft je bier. Sex, waar ze het in de Randstad altijd over hebben, komt er helemaal niet aan te pas. Voor mij als begrafenisondernemer is het een bevrijding. Even geen gezeik over wel of niet koffie na de crematie. Carnaval in een klein dorp is groots, en iedereen heeft er zijn rol in.' De burgemeester, 'een dame die rookt en geen pilske overslaat', is altijd van de partij. En ook de nonnen van klooster Mariabosch worden door de carnavalsvereniging bezocht.

Tegen vieren heeft bij de laatste aanwezigen op het Oad Wieverbal 'de vorst gesproken' en loopt de zaal leeg. Over het nieuws 'Provincie boos over uitstel A 73', dat De Limburger de volgende dag groots kopt, zullen de Plekploasters zich tot woensdag niet druk maken.

Astrid Theunissen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden