Als artsen verklede IS-strijders vallen militair ziekenhuis Kabul aan: 30 doden

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag van vandaag op het grootste militaire ziekenhuis in de Afghaanse hoofdstad Kabul opgeëist. Drie strijders verkleed als artsen drongen het gebouw binnen, waarna ze urenlang werden belegerd door de veiligheidstroepen. Een andere IS-strijder had zich kort hiervoor opgeblazen. Er vielen minstens dertig doden en zestig gewonden: voornamelijk patiënten, artsen en ander ziekenhuispersoneel.

Redactie
Soldaten worden gedropt op het dak van het ziekenhuis. Beeld Reuters
Soldaten worden gedropt op het dak van het ziekenhuis.Beeld Reuters

De autoriteiten vrezen dat het dodental nog verder zal oplopen. Eerder op de dag werd nog gezegd dat er slechts drie doden waren gevallen. De tientallen slachtoffers werden gevonden toen commando's van het leger etage voor etage probeerden veilig te stellen. In een verklaring eiste het Amaq-nieuwsagentschap van IS de aanval op in de zwaarbewaakte diplomatieke wijk van Kabul. In het Mohammad Daud Khan-ziekenhuis worden militaire gewonden uit het hele land verpleegd.

De terreurgroep heeft het afgelopen jaar ook andere grote aanslagen opgeëist op burgerdoelen in Kabul. Eerder in de dag hadden de Taliban ontkend achter de aanval te zitten.

Nadat een IS-strijder zich in de ochtend had opgeblazen bij het gebouw, openden drie anderen de aanval op het militaire ziekenhuis. Abdul Qadir, een werknemer van het ziekenhuis, vertelde hoe een van de strijders een verborgen AK-47 tevoorschijn haalde en het vuur opende. Zeker één patiënt en een ziekenhuismedewerker zouden toen direct zijn gedood.

Vanuit de bovenste verdiepingen openden de IS-leden het vuur op de commando's die werden ingezet om ze uit te schakelen. De commando's werden met helikopters gedropt op het gebouw dat vlakbij de Amerikaanse ambassade is gelegen. Bij het vuurgevecht werd een van de IS-strijders gedood. De andere twee strijders wisten hierna urenlang de veiligheidstroepen van zich af te houden. Patiënten en personeelsleden probeerden via de ramen het gebouw uit te vluchten.

Zware gevechten

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie zei dat de commando's verdieping voor verdieping probeerden vrij te maken. In de middag waren ze op de bovenste verdiepingen nog bezig de overgebleven twee IS-strijders, die zwaarbewapend waren, uit te schakelen.

Volgens het ministerie vielen aan de kant van het leger één dode en drie gewonden. 'Er zijn zware gevechten gaande', aldus woordvoerder Dawlat Waziri. De regering heeft in de afgelopen weken gewaarschuwd dat dit soort gewaagde aanvallen van IS en de Taliban dit jaar zullen toenemen.

President Ashraf Ghani, die aanwezig was op een bijeenkomst in het kader van Internationale Vrouwendag toen de strijders toesloegen, zei dat de aanval tegen 'alle menselijke waarden en normen ingaat'. Ghani: 'Overal in de wereld wordt een ziekenhuis gezien als een plek dat niet mag worden aangevallen. Dit is een aanval op heel Afghanistan.'

Militairen van de NAVO-ondersteuningsmissie stonden klaar om het leger te helpen bij het uitschakelen van de IS-strijders. De aanval komt een week nadat tientallen doden en gewonden vielen bij een grote aanval van de Taliban op een politiebureau en een kantoor van de inlichtingendienst in Kabul.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden