Als afgezant van God de wereld vormgeven

Met enorme verbazing heb ik in het Magazine van 21 februari het interview gelezen met Henk Hagoort, de voorzitter van de raad van bestuur van de publieke omroep....

In mijn tienerjaren was ik ervan overtuigd dat de ratio het binnen enkele jaren zou winnen van het geloof. Niets blijkt minder waar. Globalisering verspreidt ook religies en daardoor schijnen de gelovigen anno 2009 steeds fanatieker en rigider te worden om elkaar het hoofd te bieden.

Meneer Hagoort wordt teleurgesteld: ook in de komende 13 miljard jaar zal er geen Messias komen om deze wereld te herscheppen. Ik adviseer hem dringend over te stappen naar Den Haag en daar wel die mooie post in het kabinet te nemen. Daarna zet hij binnen tien jaar zijn politieke loopbaan op het wereldtoneel voort. Zijn opdracht is door ‘God’ gegeven en omvat deze: de wereld herscheppen door er een religie te stichten die alle geloven verenigt. Het nieuwe geloof – door Hagoort gesticht – gaat dat bieden, verder geen dogma’s. De afspraak die hij met zijn vrouw Karin heeft gemaakt, zal hij helaas moeten breken. Zijn ongetwijfeld gelovige vrouw zal haar plaats weten.

Henri ten Have, Amsterdam

One issue
We hebben ons verbaasd over de opmerkingen van Henk Hagoort (Magazine, 21 februari). Hij stelde dat 90 procent van de programma’s van omroep Llink onder educatie vallen. Dat klopt niet. Wij maken vooral politieke, culturele, maatschappelijke en serviceprogramma’s. Allemaal programma’s die niet onder educatie vallen. Wat ook opviel, was het feit dat hij ons een one issue-beweging noemt. Llink maakt programma’s over een duurzame en eerlijke wereld, over mensen- en dierenrechten en over (internationale) solidariteit. Waarom dan toch het verwijt dat wij een one issue-omroep zijn? Christenen streven dezelfde doelen na.

Kay Mastenbroek, Rotterdam, plv. programmaleider Llink Bram Vollaers, hoofd radio Llink

Beentjes
In het interview met voormalig EO-directeur Henk Hagoort stond een schokkende foto van een goudvis die, zo te zien, zijn leven moet slijten in een ondiep schaaltje water. Even ging door mij heen dat deze godvruchtige mijnheer zelf wilde testen of evolueren mogelijk is. Deze vis moet bijna wel beentjes krijgen en zijn kieuwen sluiten om uit zijn benarde positie te ontsnappen.

Anita Schaaf, Dokkum

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.