Alpinisten leveren topprestatie en redden alpiniste Elisabeth Revol op 6.000 meter hoogte

Ze wilde de Himalayareus Nanga Parbat beklimmen in de winter, als het weer op zijn slechtst is. Samen met de Poolse klimmer Tomasz Mackiewicz (43) haalde de Franse alpiniste Elisabeth Revol (37) de top, maar tijdens de afdaling raakten ze in moeilijkheden.

De helikopter wordt ingezet om de klimmers te redden Beeld afp

Revol werd zondag gered na een spectaculaire hulpoperatie van twee Poolse klimmers, die toevallig in de buurt waren. Mackiewicz kon niet verder en bleef achter op de berg, berucht als de 'Killer Mountain', om te sterven.

Revol en Mackiewicz zijn beiden ervaren klimmers in de zogeheten alpiene stijl, zonder zuurstof, vaste touwen of de hulp van sherpa's. Het was al de derde keer dat ze 's winters de Nanga Parbat van 8.126 meter probeerden te bedwingen.

Deze keer hebben ze succes, maar tijdens de afdaling gaat het mis. Vooral Mackiewicz is er slecht aan toe. Hij lijdt aan bevriezingsverschijnselen en sneeuwblindheid. Daarnaast vertoont hij tekenen van oedeem in de hersenen en de longen.

Revol moet een dramatische beslissing nemen. Ze laat Mackiewicz achter om zichzelf te redden. Mackiewicz trekt zich terug in een spelonk op 7.280 meter, in de hoop dat een reddingsexpeditie hem daar kan bereiken.

Met haar laatste krachten, zonder eten en drinken, daalt Revol verder af. Ondertussen zetten familie en vrienden een inzamelingsactie op touw. Alleen na betaling van 50 duizend dollar wil het Pakistaanse leger een helikopter inzetten om alpinisten te redden.

Revol weet te dalen tot 6.000 meter. Een Pakistaanse helikopter brengt de Poolse klimmers Adam Bielicki en Denis Urubko naar een hoogte van 5.200 meter. De alpinisten leveren een topprestatie. In een ongewoon snelle klim weten ze Revol te vinden, in de nacht van zaterdag op zondag. Haar klimpartner Mackiewicz is echter reddeloos verloren. Het weer is te slecht en ze kunnen niet rekenen op de steun van een helikopter, die maar tot 6.000 meter vliegt.

Revol verloor al een keer een klimpartner. In 2009 moest ze de Tsjech Martin Minarik (42) achterlaten op de flanken van de Annapurna, waar hij spoorloos verdween. Daarna heeft Revol, getrouwd met een antiquair in de Drôme, een aantal jaren niet geklommen. In 2015 was ze weer terug in de Himalaya, voor een vergeefse poging met Mackiewicz de Nanga Parbat te bedwingen.

Dit keer haalden ze dus wel de top, maar de gevolgen zijn verschrikkelijk. De kans is groot dat Revols voet moet worden afgezet, zei een Franse arts die haar op afstand begeleidt in Le Parisien. Mackiewicz is dood. De kans is groot dat hij nooit meer wordt teruggevonden. Hij laat drie jonge kinderen achter.

De inzamelingsactie voor de redding van Revol en Mackiewicz leverde 120 duizend euro op, veel meer dan de 70 duizend die nodig was voor de directe kosten. Het restant gaat naar de nabestaanden van Mackiewicz.

Beeld de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.