Alphen herdenkt: witte zuilen en een brandende zon

Van de ruim honderd kogels die Tristan van der V. zaterdag 9 april afvuurde in winkelcentrum De Ridderhof ving Johan Nievaart er twee op. Er ging maar één gedachte door zijn hoofd: mijn zoon Mike mag niets overkomen, zegt hij, terugblikkend op de hectische minuten van de schietpartij. Mensen noemen mij een held, maar ik ben gewoon een vader die bereid is zijn leven te geven voor zijn zoon.

Liesbeth List tijdens de herdenking in Alphen aan den Rijn. Beeld anp

Nievaart, bloemist in De Ridderhof, was vandaag een van de sprekers op de herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers van het bloedbad in Alphen aan den Rijn. Dit samenzijn draagt bij aan de verwerking van ons verdriet, zegt hij, staand op het podium van het lokale theater Castellum, met een mitella om de schouder waarin nog een kogel huist.

Brandende zon
De theaterzaal in het centrum van Alphen is behalve met hulpverleners, pers en hoogwaardigheidsbekleders, onder wie koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander, de premier en de voorzitters van beide Kamers der Staten-Generaal, vooral gevuld met slachtoffers en nabestaanden. Buiten, op het plein voor het theater, volgen 2.500 belangstellenden de herdenking via een videoscherm. In de dicht opeengepakte menigte, onder de brandende zon, vallen vier van hen flauw.

De politie heeft 150 agenten op de been in het kleine centrum van Alphen, waar voor de gelegenheid een noodverordening geldt. Het scheepvaartverkeer op de Oude Rijn is stilgelegd. Twee politiepatrouilleboten drijven er naast theater Castellum. Er zijn ambulancebroeders, EHBO-medewerkers van het Rode Kruis en vrouwen in fluorescerende hesjes met het opschrift Psycho-Sociale Opvang.

In de theaterzaal spreekt waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn andermaal zijn aan zekerheid grenzende verwachting uit dat Alphen aan den Rijn versterkt uit dit drama zal komen. Ik merk dat de saamhorigheid heel groot is, zegt hij. Ook minister-president Mark Rutte spreekt woorden van troost. In heel Nederland hangen vandaag de vlaggen halfstok, zegt hij. U staat er niet alleen voor. Samen zijn we sterker dan de verwarde geest van één man.

Witte zuilen
Op het podium staan zes witte zuilen met daarop een wit boeket. Eén voor één worden ze uitgelicht als de burgemeester de namen van de zes doden opnoemt.

Dan is er een minuut stilte.

Dit is het moment waarnaar districtschef Krishna Taneja van het politiekorps Hollands Midden met spanning heeft uitgekeken. Van zijn collegas in het land heeft hij ter voorbereiding van de veiligheidsoperatie een lijst ontvangen, met daarop de namen van hen die bij de politie bekend staan als lieden dit soort momenten uitkiezen voor een ordeverstoring.

Damschreeuwer
Onze inzet was er vooral op gericht dat het moment van stilte niet zou worden verstoord, zegt Taneja na afloop. Hij refereert aan de Damschreeuwer, de man die vorig jaar de Nationale Dodenherdenking op de Dam tot een panisch evenement maakte.

De districtschef kan tenslotte nog melden dat zijn dienders een half uur voor aankomst van koningin en kroonprins in het wachtende publiek een 51-jarige Alphenaar arresteerden. De man zou hebben verklaard dat hij het stiltemoment wilde verstoren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden