Alphen Eén

Elke maand verkent de Volkskrant een plek in de samenleving van binnenuit. Ditmaal, vanwege de verkiezingen op 7 maart: de gemeenteraad....

Bart Jungmann

Nadat Ank de Groot met goed fatsoen de Alphense Stemwijzer heeftingevuld, applaudisseren twee mannen om het hardst. Dat zijn Jan de Grootsr. en Jan de Groot jr. Hun echtgenote respectievelijk moeder islijsttrekker van Alphen Eén, en welke partij raadt de Stemwijzer haar aan?Alphen Eén.

Onder grote hilariteit heeft burgemeester Schoof van Alphen aan denRijn een kwartiertje eerder de Stemwijzer ('De black box zal ik maarzeggen') geopend. Alle fractievoorzitters zijn present en joelen 'eens' of'oneens' als de dertig stellingen over dertig Alphense kwesties de revuepasseren. Op verzoek van de lokale pers ondergaat Ank de Groot de vuurdoop.Makkie, verklapt ze na afloop. Als Alphen Eén ergens uitgesproken in is,dan is het wel in de derde centrumbrug, de N207 en de Lage Zijde.

Lokale politiek is hier een Alphense spraakverwarring. In de raad zijnmaar liefst vier plaatselijke partijen vertegenwoordigd: Leefbaar Alphen,Alphen Lokaal, Beter Alphen en Alphen Eén dat weer zijn wortels heeft inAlphen Nu Anders. Van de plaatselijke fracties, die alle vier opnieuw eengooi doen naar de gunst van de kiezer, is Alphen Eén met vier raadsledende grootste. Ank de Groot is fractievoorzitter.

Van de 51 jaar die zij op aarde is, heeft De Groot welgeteld zes wekenniet in Alphen aan den Rijn gewoond. Ze werd geboren in Snelrewaard, maarhaar ouders keerden kort daarna terug de bakermat van de familie De Groot.Ze heeft Alphen aan den Rijn zien veranderen van een dorp in een stad vaninmiddels 70 duizend inwoners.

De Hoge Zij heet nu een stadshart te zijn: een indrukwekkende vlaktevan beton en baksteen, waar het stadhuis als een oceaanstomer op ligt. Datbevalt Alphen Eén maar matig, vandaar dat Ank de Groot het van harte eensis met stelling 22: de Lage Zijde moet blijven zoals het is.

Bart Jungmann

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden