Alphen bijt door zure appel

Voetbalwedstrijden zonder publiek. Het valt Alphense Boys zwaar. 'Waar slaat dit nu op, een amateurclub zo te straffen?'

VAN ONZE VERSLAGGEVER BART JUNGMANN

ALPHEN AAN DEN RIJN - Een gul applaus klatert op van de reservebanken, maar voor de rest hult het Alphense sportpark De Bijlen zich in stilzwijgen als de elftallen van Alphense Boys en Forum Sport het veld betreden. Op last van de voetbalbond blijft het toegangshek maandagavond dicht.

Aan het begin van deze zomer maakte Alphense Boys zich op om naar het hoogste niveau in het amateurvoetbal te grijpen. De wedstrijd eindigde in rellen en de KNVB legde de schuld bij de thuisclub.

Alphense Boys een divisie teruggezet, beboet en tot overmaat van ramp moeten de eerste wedstrijden van het seizoen zonder publiek worden gespeeld. Het bekerduel tegen het Voorburgse Forum Sport opent die reeks.

Een raar gezicht is het, zo'n amateurclub die op een doordeweekse avond behoort te bruisen van trainende jeugdspelers. Maar het Alphense sportpark is maandagavond als een groen stiltegebied, slechts verstoord door aanmoedigingen en vermaningen. De grensrechter springt over een hekje om de bal uit de struiken te vissen.

Vraag voorzitter Bob Valkenburg wat hij ervan vindt en hij spuwt gal. Geen misverstand, Alphense Boys verdient straf. De beslissende wedstrijd om promotie naar de topklasse was al bijna in een nederlaag geëindigd toen de vlam in de pan sloeg. Waar hij nu staat, achter een van de doelen, liepen mensen opeens het veld op om zich met het opstootje te bemoeien. 'Ze waren al op weg naar de uitgang. Een minuut later en er was niets aan de hand geweest.'

Overal, in het veld en op de tribune, werden rake klappen uitgedeeld, waarbij twee mensen licht gewond raakten en anderen door de politie werden opgepakt. Het incident hakte er flink in bij bestuur en vereniging. 'Waar staan we nu als multiculturele club', vroeg prominent lid Kees Jansma zich af op de site van de club. 'Het begon inderdaad met een allochtone speler en diens aanhang', zegt Valkenburg. De club heeft altijd zijn best gedaan, zegt hij, om alle soorten van minderheden in de familie op te nemen. 'En dat blijven we doen. Maar we kijken nu wel eerst of er een goeie kop op zit.'

De voorzitter vindt dat zijn club onevenredig hard is gestraft door de KNVB. De beperkte beveiliging werd Alphense Boys zwaar aangerekend. Valkenburg: 'Maar hier waren we zelfs met vijftig stewards kansloos geweest.' Hij is er van overtuigd dat de bond een voorbeeld wilde stellen na de dood van de grensrechter in Almere. Vooral de wedstrijden zonder publiek vallen hem zwaar. 'Ik bedoel: waar slaat dit nu op, een amateurclub zo te straffen?' Bob Valkenburg maakt een weids gebaar naar de bomen die een leeg sportpark omzomen.

Om half acht roept bestuurslid Gerard Haverkamp de vijftien stewards bijeen. Zij moeten van de KNVB toezien op het vacuüm. De reservebanken mogen slechts beperkt bezet zijn, achter de bar worden vier clubmedewerkers gedoogd en van elke club hebben vijf bestuursleden toegang.

'We maken straks een rondje om het veld', zegt Haverkamp. 'En we gaan voor de wedstrijd de kleedkamers langs om die te controleren.' De aanwezige sportjournalist toont de stewards de identificatie waarmee hij beroepsmatig toegang krijgt tot sportstadions. Haverkamp: 'Ook hiermee kun je dus vanavond naar binnen.' De sfeer varieert van cynisch tot vrolijk. 'Als het niet zo triest zou zijn, was het ook lachwekkend.' Een vrouwelijke steward meldt triomfantelijk dat ze één belangstellende de toegang heeft geweigerd.

Nadat de ploegen hun traditionele begroeting in het luchtledige hebben afgewerkt, neemt de thuisploeg het initiatief in handen. Na een kwartier resulteert dat in een 2-0 voorsprong. 'Saadje, Saadje', roept de bank bezorgd als de buitenspeler van Alphense Boys ruzie dreigt te krijgen. Saad el Boutaybi hoort en gehoorzaamt.

Bij de rust is de stand 6-0 en de wedstrijd dus eigenlijk gespeeld. Haverkamp: 'Mogen we de mensen nu toelaten?' Alphense Boys verslaat Forum Sport met 9-1, al de tweede overwinning in de groepsfase van het bekertoernooi.

Nog twee thuiswedstrijden in de competitie moet eersteklasser Alphense Boys slechts voor stewards, bestuursleden en verdwaalde journalisten afwerken. Eén wordt op zaterdagavond gespeeld en de ander bij de buurman die alleen op zaterdag actief is. 'Nog even door de zure appel heen bijten', zegt Valkenburg. 'En dan zetten we er een streep onder. Kunnen we weer normaal doen.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden