Alom aanwezig in de catacomben van de sport

Hij laat een ijsbaan aanleggen in het Olympisch Stadion en maakt zich op voor succes in Sotsji. Het past bij sportmarketeer Patrick Wouters. Welke kampioen laat zich eigenlijk níét door hem vertegenwoordigen?

TEKST LISETTE VAN DER GEEST FOTO RAYMOND RUTTING

Op de dag van de foute wissel van Sven Kramer tijdens de Winterspelen van Vancouver (2010) stond een man met een cruciale rol in de schaduw. Een plek in de spotlights? Liever niet. Sterker nog, als er per se een profiel over Patrick Wouters van den Oudenweijer moet komen, kan dat dan niet met een mede-eigenaar van zijn bureau?

Het zijn belangrijke weken voor Wouters (47). Hij is een van de initiatiefnemers van het miljoenenproject 'de coolste baan', de mobiele kunstijsbaan in het Olympisch Stadion in Amsterdam, die vrijdag opengaat. En Wouters is teammanager van de kansrijkste schaatsploeg bij de Winterspelen in Sotsji, TVM, met Sven Kramer en Ireen Wüst in de gelederen.

Wouters vertegenwoordigt met zijn bureau House of Sports al jarenlang het overgrote deel van Nederlands bekendste (olympische) topsporters. Kramer, Wüst, Pieter van den Hoogenband, Michael Boogerd, Naomi van As, Edith Bosch: het is slechts een kleine greep uit de grote namen.

Die dinsdag in Vancouver had trainer Gerard Kemkers zijn pupil Kramer, de grootste Nederlandse troef, de verkeerde baan gewezen op de 10 kilometer. Daarna stond Wouters te wachten in de kelder van de ijsbaan. Het terrein van een olympische wedstrijd hangt vol met toegangsverboden, dichter bij het epicentrum van het sportieve drama kon hij niet komen.

Wouters was degene die zowel de coach als de sporter opving. Niet elke teammanager komt zo dicht bij een team, maar de catacomben waren de eerste plek waar Kemkers naartoe ging na zijn noodzakelijke plichtplegingen. 'Ik kon niet meer rechttoe rechtaan handelen. Patrick nam de leiding. Over wat we moesten doen, met Sven, naar de buitenwereld. Niemand die het zag, maar hij had een cruciale rol', zegt Kemkers.

Het begon allemaal op zijn 24ste. Wouters, net afgestudeerd aan de heao, liep een hotel binnen in de bekende Zwitserse schaatsstandplaats Sankt Moritz. Bleu in de sport die werd beoefend door mensen die hij kende van tv. De opdracht: een paar schaatsers contracteren voor een reclame voor beschuitfabrikant Bolletje. Het resulteerde in een met pen beschreven A4'tje dat hij later zou inlijsten en in zijn kantoor zou hangen; zijn eerste officiële contract.

Zonder die missie in de lobby zou Wouters niet staan waar hij nu staat, daarvan is hij overtuigd. In Zwitserland schudde hij de hand van Rintje Ritsma, op dat moment een vrij onbekende schaatser. Niet lang daarna benaderde de latere wereldkampioen hem voor een functie als persoonlijk manager. Dat was het begin van een revolutie in de traditionele schaatswereld: een paar jaar later richtte Wouters samen met Ritsma de eerste commerciële schaatsploeg op, Sanex.

In het verleden waren er mislukte pogingen van andere schaatsers, deze slaagde. Wouters roept regelmatig dat de huidige schaatsgeneratie Ritsma wel een kaartje mag sturen tijdens de Kerst, als dank voor zijn rol in de professionalisering van de schaatssport. Ritsma prijst ook de bijdrage van Wouters. Was hij zonder Wouters ooit commercieel gegaan? De oud-schaatser denkt van wel, maar hij betwijfelt of zijn destijds controversiële stap dan zo succesvol was geweest. Al zijn zorgen werden weggenomen. Mochten sponsoren wegblijven, dan zou de Top Sports Group, het bedrijf waar Wouters toen werkte, garant staan.

Alles wat Wouters doet, lijkt in goud te veranderen. Hij is een opportunist en een visionair. De coolste baan is daar een goed voorbeeld van. Wouters steekt er zijn nek mee uit. Sponsoren dekken slechts 70 procent van de kosten van 3,5 miljoen euro. Het restant moet binnenkomen uit de kaartverkoop en de verkoop van eten en drinken.

Het doel van de coolste baan: Nederlandse sporthistorie combineren met vernieuwing, iets waarnaar Wouters voortdurend streeft. De Nederlandse schaatsers zijn enthousiast, alle nationale, olympische deelnemers hebben toegezegd op de uitzonderlijke locatie te komen schaatsen. Eind februari wordt in Amsterdam het NK allround en -sprint gereden. Kemkers: 'Hij onderscheidt zich. Je kunt een simpele baan neerleggen van 400 meter, maar Patrick doet het gelijk goed.'

De TVM-trainer ziet Wouters als een vriend. Ritsma mag broer zeggen en Van den Hoogenband spreekt over 'een vertrouwenspersoon en een kompas'. Opmerkelijk detail: de twee laatstgenoemden werken al twintig jaar met Wouters, maar een contract is nooit getekend. Een handdruk bezegelde de afspraak over de commissie bij sponsordeals. Zijn eerlijkheid is de reden dat zo veel sporters jaren bij hem blijven, menen zij. Van den Hoogenband: 'Patrick levert geen boevenstreken, daarin is hij in zijn vakgebied een van de prettige uitzonderingen.'

Wouters is hard als het moet, maar altijd recht door zee. En iedereen uit zijn omgeving is het erover eens: Wouters krijgt niet de erkenning die hij verdient. Zijn functie vraagt om een zakelijke benadering, waardoor hij volgens Kemkers soms onvriendelijk kan overkomen. Maar de trainer weet na een samenwerking van negen jaar wel beter. Hij heeft ook een vriendelijke en zachte kant die niet veel mensen in de sportwereld te zien krijgen.

Zijn omgeving noemt hem een topsporter zonder de vereiste fysieke kwaliteiten. Als hij 10 centimeter langer en 10 kilo zwaarder was geweest, dan had er wellicht een goede basketballer in hem geschuild, denkt hij. Nu was de 1.81 meter lange Wouters regelmatig degene die het dankzij zijn inzet ver schopte, maar op het laatste moment afviel. Hij werd een succesvolle trainer, die in zijn jonge jaren het jeugdteam van zijn geboortedorp Elst naar de eredivisie wist te loodsen.

Klei

Het voluit schrijven van zijn naam vraagt meer inkt dan gemiddeld: Patricius Nicolaas Josephus Henricus Wouters van den Oudenweijer. Ja, naast vier voornamen ook nog een meervoudige achternaam. Schijn-aristocratie, waar Wouters maar al te vaak naar wordt gevraagd. Zelf noemt hij zich 'een uit de klei getrokken jongen': zijn opa was boer.

Vader Harry was een succesvol springruiter. Wouters weet uit verhalen dat zijn vader in 1969 met zijn paard een wereldrecord sprong, hij meent van 2.39 meter. Bizar hoog, vindt hij. Opmerkelijker is de astma die beiden erfden. Omgang met dieren zorgt binnen een half uur voor puffende en piepende geluiden. Het belette zijn vader niet voor zijn sport te gaan, maar het maakte ook dat hij nooit direct na het rijden de woonkamer binnenliep naar zijn gezin. De eerste gang was richting de badkamer, om de paardengeur er af te wassen. Zijn paardrijkleding lag al voor die tijd veilig bij de voordeur. Zo voorkwam hij een astma-aanval bij zijn zoon.

Het grote voordeel van een carrière als ruiter in die tijd: op de maandagochtend na een belangrijke wedstrijd stond er vaak een cadeau op de keukentafel. De ene keer maakte een afzuigkap moeder blij, de andere keer was de vreugde voor de jonge zoon, toen hij een cassetterecorder zag staan. Met twee broers die respectievelijk zeven en negen jaar jonger zijn, hoef je op jonge leeftijd nog niet veel te delen.

Zijn fascinatie voor sport zat er al vroeg in. Dertig jaar geleden, rond de Spelen in Los Angeles kwam er een videorecorder in huize Wouters. 'Patrick nam alles op en keek het vervolgens drie keer terug', zegt zijn jongste broer Geoffrey Wouters. Spelletjes wil hij altijd winnen en een sportquiz met Wouters als tegenstander is een garantie voor verlies. Vraag hem naar de opstelling van het Nederlands elftal op het WK van 1974, Wouters somt het rijtje probleemloos op. Thuis krijgt hij regelmatig het verzoek de sportpagina's van Teletekst weg te drukken.

Hoewel Wouters House of Sports twaalf jaar geleden alleen oprichtte, deelt hij het directeur-schap sinds tien jaar met broer Geoffrey en compagnon Koen Hermens. Het bedrijf houdt zich bezig met sportmarketing in de breedste zin van het woord, van het management van sporters tot het aanbieden van bekende gastsprekers. Het winstgevendst zijn de in- en verkoop van reclameborden bij voetbalwedstrijden. Daardoor zit House of Sports zelfs in Dubai.

Wouters houdt zich tegenwoordig voornamelijk bezig met het management van het TVM-schaatsteam en projecten als de coolste baan. Hij heeft binnen het bedrijf een soort helikopterrol, zegt hij. Hij bewaakt de grote lijnen en behoedt het bedrijf voor te grote risico's. 'Hij is een voorzichtige ondernemer. In mijn tempo waren we wellicht al drie keer hard gevallen', zegt Geoffrey Wouters.

De ruim dertig medewerkers op zijn kantoor zien hem regelmatig op zijn sokken. Tenzij er klanten komen, dan gaan de schoenen snel aan. Thuis in Ouderkerk aan de Amstel loopt hij het liefst op blote voeten.

Zijn collega's noemen hem loyaal. Wouters is de laatste die iemand met problemen laat vallen. Hij bedenkt zijn nieuwe uitdagingen vaak in de auto. Wouters is een druk man, maar op reis vindt hij rust.

Een van de mooiste dagen uit zijn zakelijke leven? Dat was tijdens de Spelen in Athene (2004), 'zijn' sporters waren nog nooit gelijktijdig zo succesvol. Van den Hoogenband en wielrenster Leontien van Moorsel wonnen goud, judoka Mark Huizinga bemachtigde het brons. En Wouters zich maar haasten van de ene sport naar de andere.

Hij zit overigens niet altijd op de eerste rij. Tijdens de Spelen van Sydney (2000) bleef Wouters thuis. Van den Hoogenband: 'Hij mocht de rotkarweitjes opknappen en mijn agenda bewaken in plaats van iedere avond feestvieren.' Later in zijn carrière nodigde de zwemkampioen zijn manager uit toen hij werd gevraagd voor een andere wedstrijd in Sydney.

Zijn vrouw Manon grapte ooit dat hij eigenlijk maar saai is. Alles wat hij doet, heeft te maken met sport. Sinds de komst van zijn kinderen, ruim tien jaar geleden, is dit enigszins veranderd, al lijken zijn zaterdagen nog even sportief als voorheen. Hij vliegt van de tennisbaan naar het voetbalveld, om vervolgens te kijken bij de basketbalverrichtingen van zijn zoon. Deze weken komen de tweedagelijkse bezoeken aan de coolste baan er nog bij, dus er blijft weinig tijd over. Als die er wel is, schiet hij zelf het liefst een driepunter in zijn basketbalteam. Maar, zoals hij het zelf zegt, dat is prioriteit nummer 26.

CV

1967 Geboren in Elst

1991 Afgestudeerd aan de heao, begin van carrière als sportmarketeer bij de Top Sports Group

1995 Oprichting eerste commerciële schaatsploeg rond Rintje Ritsma

2002 Oprichting House of Sports

2014 Opening 'de coolste baan' in het Olympisch Stadion, Winterspelen Sotsji als teammanager van TVM en de schaatsers Sven Kramer en Ireen Wüst

Patrick Wouters van den Oudenweijer is getrouwd en heeft vier kinderen, waaronder een tweeling, variërend in leeftijd van 10 tot 13 jaar.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden