Almudena Grandes, Hans Goedkoop en John Boyne

En dan hier nog het verjaardagsfeestje van Renate Rubinstein, Spaanse kinderen die als slaaf werden gebruikt, Marx en Engels opnieuw vertaald, en andere net verschenen titels.

Onze redactie
null Beeld .
Beeld .

Het motorzijspan van Willem Frederik Hermans

Over het bedroevende niveau van de artiest Paul de Leeuw, over Weinreb en Hugo Brandt Corstius, over roem en Vincent van Gogh ging het interview dat filmregisseur Theo van Gogh op 9 december 1994 had met schrijver Willem Frederik Hermans. Niet wereldschokkend, wel het laatste grote interview, want Hermans zou op 27 april 1995 overlijden. De complete tekst van het onderhoud staat in Het motorzijspan van Willem Frederik Hermans, een bundeling van teksten over intrigerende randzaken als de schrijfmachinecollectie, verwoede verzamelaars en Hermans als gymnasiast.

null Beeld .
Beeld .

De drie bruiloften van Manolita

Vanavond op het Crossing Border Festival in Den Haag treedt Almudena Grandes op, de Spaanse schrijfster van wie zojuist de roman De drie bruiloften van Manolita is verschenen in de Nederlandse vertaling van Mia Buursma en Rikkie Degenaar. In 2004 ontmoette Grandes een 81-jarige landgenote die haar vertelde dat tijdens het franquinisme kinderen van gevangenen als slaaf werden gebruikt. Deze onthulling was het startschot voor een lijvige historische roman over onrecht en moed.

null Beeld .
Beeld .

Iedereen was er

Vijfentwintig jaar na de dood van Renate Rubinstein heeft beoogd biograaf Hans Goedkoop de bandopname uitgetikt van een feestje dat op 16 november 1979 plaatsgreep ter ere van de 50ste verjaardag van de destijds populaire Vrij Nederlandcolumniste. In de reconstructie Iedereen was er onder meer de toespraak van vriend Maarten Biesheuvel, die het gevoel had 'dat jij je eigen gedachten en zinnen al zit te formuleren terwijl je nog doet alsof je naar iemand luistert' (hilariteit, geroffel op tafel).

null Beeld .
Beeld .

De jongen op de berg

Een Franse wees, Pierre Fischer, gaat in 1935 bij een Duitse tante wonen. Die tante is de huishoudster in de Berghof. Dus als de eigenaar daarvan arriveert, zet Pierre de hakken tegen elkaar, brengt de rechterarm omhoog en roept de twee woorden die hij heeft ingestudeerd: 'Heil Hitler!' De jongen op de berg is de nieuwe roman van de Ierse schrijver John Boyne, die zes miljoen exemplaren verkocht van De jongen in de gestreepte pyjama. Vertaald door Bert Meelker.

null Beeld .
Beeld .

Spookpijnen

Nooit eerder gepubliceerd, pas onlangs teruggevonden, nu bezorgd door Els Van Damme en Yves T'Sjoen: de dichtbundel Spookpijnen van de Antwerpenaar Gust Gils (1924-2002). 'Fabrikagefout' is de opening: 'de dichotomie/ van goed en kwaad// wijst op de dyslexie/ waar God aan lijdt// als hij bestaat.'

null Beeld .
Beeld .

Het communistisch manifest

In december 1847 en januari 1848 schreven Karl Marx en Friedrich Engels gezamenlijk hun Manifest der Kommunistischen Partei, over klassenstrijd en revolutie. Het werd eerder in het Nederlands vertaald, onder anderen door Herman Gorter, maar nu ligt er een gloednieuwe vertaling van Hans Driessen, onder de titel Het communistisch manifest. De slotzin 'Proletariërs aller landen, verenigt u!'is nu het vriendelijkere 'Proletariërs van alle landen, verenig je!' en 'Een spook waart door Europa' werd 'Er dwaalt een spook door Europa' - het gaat nog steeds over het spook van het communisme. Het slanke boekje is prachtig vormgegeven door Piet Gerards en Maud van Rossum en de nieuwe vertaling is bijna poëtisch: 'Waar de bourgeoisie aan de macht is gekomen, heeft ze alle feodale, patriarchale, idyllische omstandigheden vernietigd. (...) Ze heeft de heilige huiver van de vrome dweepzucht, van de ridderlijke geest, van de spitsburgerlijke weemoed verdronken in het ijskoude water van de egoïstische berekening.'

null Beeld .
Beeld .

Gelukszoekers

Vandaag wordt Gelukszoekers gepresenteerd, een verzameling stukken en columns van dichter Ilja Leonard Pfeijffer over vluchtelingen en migranten: 'Als zij iets gemeen hebben, is het de onvoorstelbare wanhoop die hen ertoe heeft gedreven om de onmenselijke odysee te ondernemen naar de belofte van een beter leven elder. 'De opbrengst van het boek gaat niet naar Pfeijffer, de boekhandels, de drukkerij of de uitgever, maar naar Werken wonder Grenzen, een matchingwebstie die vluchtelingen met een verblijfsvergunning en werkgevers met elkaar in contact brengt.

null Beeld .
Beeld .

Illusies voor gevorderden of waarom waarheid altijd beter is

Illusies zijn overtuigingen die niet stroken met de werkelijkheid. Een overtuiging is als een pijl die we afvuren op de wereld. Als we doel treffen, noemen we die overtuiging waar.' In Illusies voor gevorderden of waarom waarheid altijd beter is legt de jonge Vlaamse wetenschapsfilosoof Maarten Boudry uit waarom illusies gevaarlijk zijn. 'Illusies zijn voortbrengselen van ons brein, dat net als elk ander orgaan in ons lichaam een product is van evolutie door natuurlijke selectie.'

null Beeld .
Beeld .
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden