Almere vol zelfvertrouwen

De initiatiefnemers van Iced¿me Almere zijn ervan overtuigd dat sportkoepel NOC*NSF en schaatsbond KNSB het nog te bouwen stadioncomplex van 185 miljoen euro zullen aanwijzen als topsportlocatie voor schaatsen, skeeleren, shorttrack en kunstrijden. Heerenveen (Thialf) en Zoetermeer hebben het nakijken.

ALMERE - Volgens bedenker Folkert Buiter is de strijd officieel al gewonnen, al kwamen NOC*NSF en KNSB vorige week terug van hun voornemen om gisteren de keuze van de nieuwe topsportlocatie bekend te maken. Pas na een doorrekening van de plannen door accountantskantoor Ernst & Young willen ze in augustus de definitieve keuze maken. Uit eerder vergelijkend onderzoek kwam het Iced¿me duidelijk als beste naar voren. Buiter: 'Ze proberen de spelregels tijdens de wedstrijd te veranderen. Dat kan niet.'


De ondernemer uit Almere leek na een gloedvolle presentatie van het in omvang en ambitie Amerikaans aandoende initiatief niet te twijfelen aan de uitkomst van de gesprekken met de KNSB en NOC*NSF. Hij suggereerde dat er juridische stappen zouden volgen als de bond en sportkoepel zich niet houden aan de gemaakte afspraken. Maar hij verwacht niet dat die nodig zijn. 'Wij krijgen die gunning.'


Buiter bezwoer voor een afgeladen zaal in het stadhuis van Almere dat de financiering van het Iced¿me is geregeld. Namen van financiers weigerde hij evenwel te noemen. Volgens hem is het zelfs twijfelachtig of deze partijen zich ooit bekendmaken. Hij zei dat zijn initiatief zo veel enthousiasme losmaakt bij ondernemers dat het wel '3,5 keer' te financieren is. 'Wij praten met onze relaties, niet over onze relaties.'


Hij zei dat bouwbedrijven BAM en Van Wijnen zich hebben vastgelegd om voor 185 miljoen euro het stadioncomplex te bouwen. De provincie Flevoland en de gemeente Almere steken geen geld in het project, al is nog niet bekend voor welke prijs de grond langs de A6 aan de zuidkant van de Flevopolder zal worden verkocht.


De Almeerse wethouder René Peeters van Sport bezwoer dat een rijksbijdrage van 200 miljoen euro voor cultuur, sport en onderwijs in de gemeente niet zal worden aangewend voor het Iced¿me. Burgemeester Jorritsma noemde het 'een prachtig particulier initiatief'.


Het Iced¿me, dat volgens Buiter in 2016 de deuren zal openen, moet veel meer worden dan een schaatscomplex. Naast twee overdekte ijsbanen van 400 meter en twee ijshockeybanen (voor shorttrack en kunstrijden) beslaan de plannen: een skeelerbaan, atletiekbaan, shorttrack- en turnhal, fitnessruimte. Er is ruimte voor (para)medische begeleiders, een crèche, een buitenschoolse opvang, horeca en een commerciële fitnessruimte.


Het bedrijfsleven verwacht veel van die kruisbestuiving van sport, recreatie en onderwijs, zei Buiter. Volgens hem hebben 92 bedrijven een intentieverklaring getekend om met het Iced¿me te gaan samenwerken. Sinds de publiciteit over de plannen zouden daar nog zestig bedrijven zijn bijgekomen.


Het gebouw zal 365 dagen per jaar worden gebruikt en niet alleen voor ijssporten. Om die reden gaan vergelijkingen met andere ijsbanen, die vrijwel allemaal voor een deel afhankelijk zijn van overheidsgeld, niet op, vindt hij.


Als de ijsbanen gesloten zijn verwacht het Iced¿me geld te verdienen met evenementen: de EO jongerendagen, André Rieu, dancefeesten en musicals. Aan de Amerikaanse naam van het stadioncomplex is Buiter niet speciaal gehecht. 'Als iemand een idee heeft voor een naam die klinkt als een klok, zijn we altijd bereid om te luisteren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden