Nieuws

Almere ‘verbijsterd’ over zoveelste gat in begroting Floriade

De wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade dreigt steeds diepere gaten in de begroting van de gemeente Almere te slaan. Tot ‘verbijstering’ van het gemeentebestuur zegt organisator Floriade BV, waarvan de gemeente de enige aandeelhouder is, nog eens 15 miljoen euro nodig te hebben om het tentoonstellingsterrein naar behoren te kunnen inrichten.

Marcel van Lieshout
De toeristentrein voor de Floriade in 2022 staat al klaar.  Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
De toeristentrein voor de Floriade in 2022 staat al klaar.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

In een brief aan de gemeenteraad schrijft het college van B en W zich volledig overvallen te voelen door het zoveelste verzoek om extra financiële steun. Volgens burgemeester Franc Weerwind is het gemeentebestuur ‘buitengewoon ontstemd’ dat Floriade BV de begroting nog steeds niet op orde heeft. De Floriade opent over iets meer dan een jaar (14 april 2022) de deuren.

Oppositiepartijen in Almere lieten donderdag op hun beurt weinig heel van het gemeentebestuur zelf. Volgens de grootste oppositiepartij in de raad, de PVV, is weer duidelijk geworden dat het gemeentebestuur, verantwoordelijk wethouder Jan Hoek (GroenLinks) voorop, ‘totaal incompetent’ is om enige greep te houden op de kosten van de Floriade.

Spoeddebat

Volgens een andere oppositiepartij, de SP, moet de tentoonstelling alsnog worden afgeblazen. Zo ver zal het gemeentebestuur het niet laten komen maar ook de vijf collegepartijen (VVD, GroenLinks, D66, ChristenUnie en CDA) zijn uiterst kritisch. In de brief aan de gemeenteraad laat het college doorschemeren niet zo maar bereid te zijn weer extra geld bij te leggen. Volgende week dinsdag volgt een spoeddebat over de kwestie.

Het nieuwe verzoek om extra steun komt op een pikant moment. Een van de directeuren van Floriade BV, Pieter Cloo, heeft er onlangs de brui aan gegeven. Dat was niet de eerste directiewisseling in de negen jaar dat Almere bezig is met de organisatie.

Toezichthouder

Vorige week dinsdag kreeg het gemeentebestuur van Floriade BV te horen dat de organisator met een groot financieel gat kampt. Ook de door de gemeente als toezichthouder aangestelde Raad van Commissarissen, onder leiding van de voormalige Amsterdamse wethouder Eric van der Burg, werd die dag geïnformeerd. Floriade BV wilde donderdag het verzoek om extra steun niet toelichten.

Ooit dacht Almere dat tien miljoen euro toereikend zou moeten zijn voor de organisatie van de wereldtuinbouwtentoonstelling. Inmiddels dreigt de rekening op te lopen naar het zevenvoudige. Waarbij de kanttekening past dat de gemeente fors bijdraagt aan het inrichten van het 66 hectare grote terrein met het oog op toekomstige woningbouw. Een overeenkomst met projectontwikkelaar Amvest moet ertoe leiden dat veel geld weer naar de gemeentekas vloeit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden