Almere lelijkste plek van Nederland

De Belgische stad Charleroi is verkozen tot lelijkste plek ter wereld. Binnen Nederland mag Almere zich winnaar noemen van de verkiezing, georganiseerd door volkskrantreizen.nl.

Door Toine Heijmans

De verkiezing is het resultaat van een levendig debat op de site over lelijke plekken. Lezers stuurden honderden voorbeelden toe. De reisredactie organiseerde vervolgens de wedstrijd. De meest genoemde bestemmingen werden genomineerd: vijf in het buitenland en vijf in Nederland. Per categorie konden lezers zes punten verdelen.

België
Charleroi kreeg bijna eenderde van de punten. Luik, eveneens in België, belandde op een tweede plaats – ondanks een oproep van de Belgische Radio 1 voor het Noord-Russische Nikel te kiezen. Die stad werd derde, gevolgd door de collega-mijnsteden Katowice (Polen) en Copsa Mica (Roemenië). In Nederland ging zowel Almere als Nieuwegein van begin af aan op kop; uiteindelijk kreeg Almere 4.212 punten en Nieuwegein 4.118 – een miniem verschil. Den Helder werd derde, Heerlen vierde en Eindhoven vijfde.

(tekst loopt door onder video)
]]>

Lezers vonden hun lelijke plekken vooral dicht bij huis; alle genomineerde plaatsen liggen in Europa. De Belgische steden kennen de Nederlanders vooral van hun doortocht naar hun vakantiebestemmingen in het zuiden. En wat je niet kent, nomineer je niet.

In het buitenland staat lelijkheid vooral gelijk met verouderde industrie; alle genomineerden zijn mijnsteden. Vaak gaat het dan over zwarte sneeuw, smog en bleke gezichten die het straatbeeld bepalen.

Nieuwbouw
In Nederland is dat anders. Daar worden met name nieuwbouwsteden genoemd, of steden die in de oorlog of daarna hun oude hart verloren. Getuige de reacties op internet is lelijkheid hier vooral synoniem met saaiheid: er gebeurt niks, het is er leeg en zonder charme. Verkeerde stedebouwkundige keuzes en overambitieuze politici worden veelal aangewezen als boosdoeners.

In het katern Reizen van zaterdag besteedt de redactie aandacht aan alle genomineerden.

Onbekend onbemind
Burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere, die vrijdag in een advertentie in de Volkskrant nog mensen opriep niet op Almere te stemmen voor er zelf te zijn geweest, laat in een reactie weten 'stellig de indruk te hebben dat onbekend onbemind maakt'.

'De mensen die op Almere hebben gestemd zullen het óf niet kennen óf er lang geleden voor het laatst zijn geweest. Het nieuwe stadshart is per slot van rekening pas een jaar oud. Verder heb ik geen behoefte Almere te verdedigen. Ik nodig iedereen van harte uit zelf te komen kijken hoe de stad er tegenwoordig uitziet.'

Geërgerd
Ook de burgemeesters van Charleroi en Luik reageerden de afgelopen dagen al geërgerd in de Belgische media. Burgemeester Jean-Jacques Viseur (Charleroi) vindt het beeld van zijn stad een opeenstapeling van clichés. Hij nodigt de Nederlanders uit zelf een kijkje te komen nemen. ‘Ze zullen er vriendelijke mensen ontmoeten, een warme ontvangst en zelfs gidsen in hun eigen taal.’

Wethouder Antoine Tanzelli (Toerisme): ‘We zijn Brugge niet, maar als je verder kijkt dan je neus lang is, dan zijn er in Charleroi genoeg schatten te ontdekken.’

‘Ofwel kennen ze Luik niet, ofwel hebben ze een slechte smaak’, zei burgemeester Willy Demeyer. Volgens Michel Firket, de wethouder van Toerisme, is Luik niet lelijk. ‘De feiten spreken dit tegen’, zei hij in de krant La Capitale. ‘De Maastrichtenaren houden van Luik. Het aantal Nederlandse bezoekers neemt steeds meer toe. Ook onder de investeerders vinden we steeds meer Nederlanders.’

Zie verder:
Almere ís niet lelijk
Hart van het zwarte land

Door bezoekers van de site van Volkskrantreizen is Almere verkozen tot lelijkste plek van Nederland. Wereldwijd wordt Charleroi als extreem lelijk beschouwd. (Marcel van den Bergh / de Volkskrant) Beeld
Door bezoekers van de site van Volkskrantreizen is Almere verkozen tot lelijkste plek van Nederland. Wereldwijd wordt Charleroi als extreem lelijk beschouwd. (Marcel van den Bergh / de Volkskrant)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden