Almere heeft de hoogste banengroei van Nederland

Almere heeft van de veertig grootste Nederlandse gemeenten de hoogste banengroei, zo blijkt uit de Atlas voor Gemeenten, een jaarlijkse publicatie van het onderzoeksbureau Nyfer....

Van onze verslaggever Ferry Haan

De werkgelegenheid blijkt in de periode 1992-1998 in alle gemeenten gegroeid te zijn. Almere is met een banengroei van 9 procent de grootste uitschieter.

Van de grote steden ontwikkelde de arbeidsmarkt zich in Utrecht het voorspoedigst. Ook Amsterdam heeft een bovengemiddelde banengroei. Beide steden creëren veel nieuwe banen in de zakelijke dienstverlening.

Van de grote vier blijven Den Haag en vooral Rotterdam achter. Rotterdam heeft op Emmen en Vlaardingen na zelfs de laagste banengroei van Nederland. De werkloosheid blijft hierdoor in de havenstad, op Groningen en Leeuwarden na, het hoogste van Nederland.

'Rotterdam is een industriestad met een relatief laag opgeleide bevolking. De Nederlandse banengroei zit juist in de zakelijke dienstverlening. Deze sector vraagt hoger opgeleide werknemers. Rotterdam moet de slag van Mainport naar Brainport nog maken', stelt Leo van der Geest, adjunct-directeur van Nyfer.

Zie ook Economie

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden