Almelo houdt adem in bij gijzeling door caféhouder

Kroegbaas gaat door het lint om geweigerde vergunning...

ALMELO Om kwart voor vijf komt een geblinddoekte man tussen twee leden van het arrestatieteam de trap van het stadhuis af. Met het hoofd naar beneden wordt hij weggevoerd in een arrestatiebusje. Met het blote oog valt dit niet te registreren. Alleen de camera met telelens en het tv-team dat van de bewoner vanaf een balkon mocht filmen, weten het beeld te vangen.

Het centrum van Almelo is maandag afgesloten en het enige zicht op het stadhuis wordt in de loop van de middag geblokkeerd door een brandweerauto. Even daarna volgt een sms van het persbureau ANP: de gijzeling is afgelopen.

Almelo heeft dan vijf uur zijn adem ingehouden. Een 41-jarige horecaondernemer van café De Rechter hield in de kamer van PvdA-wethouder Bert Kuiper vijf mensen in gijzeling. De wethouder en vier ambtenaren waren in vergadering, toen de man binnenstormde met twee vuurwapens.

Kort daarvoor had hij zijn café en zijn auto in brand gestoken. Onderhandelaars van de politie en de gegijzelde wethouder weten de man in de uren die volgen, te overreden ongewapend en vrijwillig de kamer uit te komen.

‘Mijn vader heeft altijd problemen met de gemeente’, verklaart zijn jongste zoon drie uur daarvoor. Hij probeert op diverse plekken onder het roodwitte lint door te kruipen om zich aan te bieden als gesprekspartner. Maar na een kort gesprek met een agent moet hij terug. Zijn hulp is niet gewenst.

Vrienden en kennissen verzamelen zich om de aangedane jongen heen en vertellen dat de vader een vergunning is geweigerd. Ze vrezen het ergste. ‘Hij heeft zeker acht ton in de verbouwing zitten. Hij is al dood, hij is al kapot.’

Ook een vriend van de man kruipt onder het lint door en schreeuwt: ‘Het is terecht.’ Hij is bang dat ze de cafébaas gaan liquideren, zegt de vriend een half uur later als ook hij weer achter het lint is gedirigeerd. ‘Hij is tot alles in staat.’

Volgens de groep heeft de gemeente de ondernemer aangemoedigd zijn café te verbouwen in afwachting van de vergunningen. Maar de versie van de gemeente luidt anders: de ondernemer heeft toestemming vijf jaar lang, tot de sloop, in de oude V & D een grand café te vestigen. Hij heeft alles fout gedaan wat hij maar fout kon doen, aldus de woordvoerder van de gemeente. Geen vergunning is deugdelijk aangevraagd.

De dwangsom, door de gemeente opgelegd, hoeft de ondernemer niet te betalen, totdat zijn bezwaarschrift 25 juni in de raadscommissie wordt behandeld, besliste de bestuursrechter in kort geding.

Maar waarom de man – die wordt omschreven als ‘aardig en spontaan’ – vanmorgen door het lint ging, daarover tasten zijn vrouw en zijn juridisch raadsman John Eshuis in het duister. ‘Er was geen aanleiding’, zegt Eshuis. ‘Hij is vanmorgen gewoon naar zijn werk gegaan om de stoelen op het terras te zetten. Er was geen afspraak op het gemeentehuis, dan zou zijn vrouw het hebben geweten. Zij heeft de papieren en voert de gesprekken. Hij is de kok. Het nieuws is bij mevrouw ingeslagen als een bom.’

Om café de Rechter worden om vier uur hekken gezet. Binnen oogt alles zwart, op de rode barokke ‘troonstoelen’ na. Voor het pand staan borden: ‘lasagna 5 euro’, ‘koffie met gebak 2,95’. Aan de poort naar het terras houden een cowboy en een indiaan de wacht. Mannen in pakken met klappers onder hun arm nemen de schade op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden