Allochtoon vindt vaker partner in Nederland

Turkse en Marokkaanse Nederlanders trouwen steeds minder vaak met een partner uit het land van herkomst. Rond de eeuwwisseling huwde nog meer dan de helft een partner uit Turkije of Marokko, nu is dat gedaald tot ongeveer 15 procent. Ze trouwen nog wel voornamelijk in eigen kring, maar niet meer over de grens. Voornaamste oorzaak: de zwakkere banden met de familie in de herkomstlanden.

Gijs Herderscheê
null Beeld -
Beeld -

Dit constateert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een rapport over huwelijksmigratie dat vandaag wordt gepubliceerd. De vijf belangrijkste herkomstlanden voor huwelijksmigranten zijn Turkije, Marokko, de vroegere Sovjet-Unie, Thailand en Irak. In de vier jaar voorafgaand aan 2011 ging het om 40 duizend mensen. Dat is 8 procent van de ruim 500 duizend migranten in die jaren.

In 2001 trouwde bijna 60 procent van de Turkse Nederlanders met een huwelijksmigrant uit Turkije. Nu is dat nog maar 15 procent. Bij Marokkanen was dat 55 procent en is het nu gedaald tot 17 procent. De daling voltrok zich vooral tot 2007, stelt het SCP, en zet daarna niet door.

Slechte ervaringen

Aanscherping van wettelijke eisen speelde volgens de onderzoekers een rol bij de daling die zich daarvoor al had ingezet. In 2004 werd een leeftijdseis ingesteld voor huwelijksmigranten en in 2006 volgde een inkomenseis.

Belangrijker voor de daling van het aantal importbruiden zijn volgens het SCP een groter aanbod van Nederlandse partners van Turkse en Marokkaanse komaf, zwakkere banden met het land van herkomst - van de ouders - en zwakkere banden met de familie in dat land. Ook speelden volgens het SCP slechte ervaringen met eerdere huwelijksmigranten een rol.

Er komen veel meer vrouwen dan mannen als huwelijksmigrant naar Nederland. Van de 40 duizend mensen die tussen 2007 en 2011 naar Nederland kwamen om te trouwen waren er 28 duizend vrouw. Onder de migranten die om andere redenen naar Nederland kwamen, zijn de mannen nipt in de meerderheid (53 procent).

Uit Turkije komen iets meer mannen dan vrouwen als huwelijksmigrant, uit Marokko iets meer vrouwen. Het SCP biedt hiervoor geen verklaring. Thaise, Filippijnse en Oost-Europese vrouwelijke huwelijksmigranten komen vaak vanwege een relatie met een autochtone man naar Nederland. Polen, India, Pakistan, Nigeria, Tunesië en Egypte leveren, in kleine aantallen, vooral mannelijke huwelijksmigranten.

Voorwaarden voor huwelijksmigratie

Een selectie:
- Beide partners zijn 21 jaar of ouder.
- Partners hebben een duurzame en exclusieve relatie met elkaar.
- De huwelijksmigrant gaat met de referent samenwonen zodra hij of zij is aangekomen in Nederland.
- De huwelijksmigrant heeft het basisexamen inburgering buitenland met succes afgelegd of heeft vrijstelling.
- De referent verdient minimaal 100 procent van het minimumloon.
- De referent is Nederlander of heeft al minimaal één jaar een niet-tijdelijke verblijfsvergunning.
- De huwelijksmigrant vormt geen gevaar voor de openbare orde en nationale veiligheid.
- De huwelijksmigrant is bereid mee te werken aan een onderzoek naar tuberculose.

Werk

Mannelijke huwelijksmigranten hebben vaker een baan dan mannen die om andere redenen naar Nederland zijn gekomen. Vrouwelijke huwelijksmigranten hebben zelden werk. De banen sluiten vrijwel nooit aan bij de opleiding en ervaring in het land van herkomst. De taal vormt volgens het SCP een obstakel en buitenlandse diploma's worden laag gewaardeerd. Rolpatronen spelen ook een rol. Van mannen wordt verwacht dat zij snel een bijdrage leveren aan het huishouden en dus niet kieskeurig kunnen zijn bij het vinden van werk, terwijl vrouwen hun bestemming vinden in het moederschap. Vooral voor hoogopgeleide vrouwen is dit een bron van frustratie.

Tussen de huwelijksmigrant en de partner bestaat een afhankelijkheidsrelatie die volgens het SCP een reeks risico's met zich meebrengt. Een huwelijksmigrant moet vijf jaar in hetzelfde huis wonen als de partner op straffe van verlies van de verblijfsvergunning. Financieel is de nieuwkomer afhankelijk van de partner, terwijl de nieuwkomer ook sociaal geïsoleerd is. De huwelijksmigranten lopen hierdoor volgens het SCP een verhoogd risico op huiselijk geweld, eergerelateerd geweld, misbruik, uitbuiting en isolement.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden