Opinie

''Allochtoon' schrappen? Daarmee wordt het een scheldwoord'

De term 'allochtoon' voegt niets toe. Maar door het te schrappen, krijgt het alsnog een kwalificatie die het niet verdient, vindt Ferdows Kazemi.

De kinderen op de foto komen niet voor in het artikel. Beeld ANP
De kinderen op de foto komen niet voor in het artikel.Beeld ANP

Zeer gewaagd van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling, die de overheid adviseert om 'de termen allochtoon en autochtoon niet langer te gebruiken'. Hoe moet je straks 'kunnen zien of maatregelen in onder meer het onderwijs effect hebben en weten hoe het hen vergaat in Nederland', vraagt minister Leers (Immigratie, Integratie en Asiel) zich af, in een reactie daarop.

Persoonlijk heb ik totaal geen bezwaar tegen het begrip 'allochtoon'. Het is slechts een woord dat mij als immigrant een negatieve kwalificatie afneemt, noch toevoegt. Ik heb er nooit last van gehad, noch profijt. Ik hoefde als docent op een zwarte vmbo-school in Amsterdam niet in de gemeentelijke basisadministratie te kijken om te zien of die kinderen met een berg achterstand als allochtoon geregistreerd zijn. Hun uiterlijk en accent verraadden hen, naast het gebrek aan fatsoenlijke leerinstrumenten en leermethodes die op elke andere school vanzelfsprekend waren.

Mijn tweede cultuurschok in Nederland kreeg ik toen ik op die school les ging geven. Ik moest aanvankelijk MS Dos- dat toen al jaren vervangen was door Windows- leren, om de jaren oude computers van die zwarte kindertjes te kunnen gebruiken. In de witte school waar ik mijn vorige baan had, had de schooldirectie het zeker niet overleefd als die met dergelijke primitieve instrumenten aan was komen zetten. De leerlingen die ieder thuis in het bezit waren van een PC, zouden op zijn zachtst gezegd samen met hun ouders de school hebben uitgelachen. Maar dat was voor mijn zwarte leerlingen zonder een PC thuis niet weggelegd. Dus die kinderen hadden last noch profijt van hun geregistreerde allochtone status. Wat niet weet, wat niet deert!

Leers wil ook kunnen weten hoe het allochtonen in Nederland vergaat. Waarom vraag ik me af? Om het van de daken te schreeuwen als het minder goed of helemaal slecht met hen gaat, zoals de laatste jaren gebeurd is? Iedereen heeft recht op goed onderwijs, een fatsoenlijk economisch bestaan en gelijke behandeling in dit land. Dat moet de basis zijn en niet de afkomst.

En mijn advies aan de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling; maak van het begrip 'allochtoon' geen scheldwoord door uw goedbedoelde adviezen. Hierdoor kennen we het woord een kwalificatie toe die het niet verdiend heeft. Mijn buitenlandse afkomst en ook die van mijn nazaten is een feit en ik zie geen reden om die te weigeren of te negeren. Niet benoemen van feiten creëert taboes en ik heb in de eerste 26 jaar van mijn leven veel last gehad van taboes, maar daarna nooit van woorden die mijn afkomst aanduiden. Bedenk adviezen die er echt toe doen op weg naar een maatschappelijke ontwikkeling, buiten de grenzen van rassen en religies.

Ferdows Kazemi is publiciste en columnist voor vk.nl.
Volg haar op twitter: @FerdowsKazemi

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden