‘Allochtoon heeft er baat bij om te weten wat hij kost’

Het berekenen van de kosten en baten van immigratie helpt niet-westerse allochtonen uiteindelijk onder hun stigma uit te komen. Dit zegt onderzoeker Jan van de Beek, wiskundige aan de Universiteit van Amsterdam in reactie op het rapport van onderzoeksbureau Nyfer, dat in opdracht van de PVV de immigratiekosten berekende.

Van de Beek deed jarenlang onderzoek naar de economische effecten van migratie naar Nederland.

Het staat er, zwart op wit: immigratie van niet-westerse allochtonen kost de Nederlandse samenleving 7,2 miljard euro per jaar. Uit het woensdag verschenen onderzoek van Nyfer blijkt dat niet-westerse allochtonen meer gebruikmaken van sociale voorzieningen en minder afdragen aan belastingen en premies dan de gemiddelde Nederlander.

Doordat Nederland lange tijd geen selectief toelatingsbeleid heeft gevoerd en er uitgebreide sociale voorzieningen op nahoudt, vallen de kosten hoger uit dan in veel andere landen.

Het rapport kwam ook met aanbevelingen. Betere integratie van de tweede generatie niet-westerse allochtonen drukt de kosten met 600 miljoen euro per jaar. En als meer immigranten terugkeren naar het land van herkomst, scheelt dat structureel 500 miljoen euro.

De PVV was naar eigen zeggen geschokt door het rapport. Lijsttrekker Geert Wilders: ‘Het feit dat de massa-immigratie ook in financieel opzicht rampzalig is, bevestigt de noodzaak van maatregelen zoals een immigratiestop voor mensen uit islamitische landen.’ Job Cohen (PvdA) liet weten ‘nooit de kosten van een mens als uitgangspunt van beleid te nemen’.

Maar onderzoeker Jan van de Beek noemt het terecht dat deze cijfers op tafel komen. Hij promoveerde dit voorjaar onder meer op de vraag waarom het in Nederland lange tijd taboe was om cijfers van nieuwkomers door te berekenen. ‘7,2 Miljard is veel geld. Als immigranten zo veel geld kosten, betekent dat het met deze groep niet goed gaat en dat er iets moet gebeuren.’

Volgens Van de Beek zijn politici terughoudend om naar de immigratiekosten te kijken, om vreemdelingenhaters niet in de kaart te spelen en om moeilijke beleidskeuzen uit de weg te gaan. Toch denkt Van de Beek dat rapporten als dat van Nyfer uiteindelijk zullen leiden tot ‘rationalisering en heroverweging’. Op basis van specifieke cijfers kan immers specifiek beleid worden doorgevoerd voor alle soorten immigranten, man of vrouw, hoogopgeleid of laagopgeleid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden