Allochtoon gediscrimineerd bij vinden van vaste baan

Discriminatie is de belangrijkste reden waarom allochtonen in Nederland moeilijk of geen werk kunnen vinden. De kans dat allochtonen wegens discriminatie geen baan krijgen is in Nederland twee keer zo groot als in Duitsland....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het rapport concludeert dat 'de achtergestelde positie van etnische minderheden op de Nederlandse arbeidsmarkt niet slechts te wijten is aan een lager opleidingsniveau en taalproblemen'. Volgens de opstellers van het rapport, onderzoekers van de Universiteit Utrecht, is de grote werkloosheid onder allochtonen het gevolg van discriminatie.

Gelijkwaardig gekwalificeerde sollicitanten van allochtone en autochtone komaf werd gevraagd op dezelfde personeelsadvertenties te reageren. De onderzoekers lieten laaggeschoolde Nederlanders en Marokkanen die vloeiend Nederlands spraken opbellen naar werkgevers die een advertentie geplaatst hadden.

Eén op de vier Marokkanen maakte al op voorhand geen enkele kans te worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Kwam het wel tot een gesprek, dan lukte het Marokkaanse sollicitanten nooit een baan te bemachtigen. Autochtonen kregen veel vaker de kans op een sollicitatiegesprek. Na een gesprek kregen autochtonen in 40 procent van de gevallen een baan aangeboden.

Naarmate het opleidingsniveau hoger is blijkt de discriminatie van sollicitanten naar etnische afkomt af te nemen. Maar volgens de onderzoekers geldt dat ook voor banen op HBO-niveau in 20 procent van de gevallen sprake is van discriminatie. De ILO heeft soortgelijk onderzoek ook laten uitvoeren in twaalf andere landen, waaronder Duitsland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden