'Allochtonen mijden vaak sollicitatie'

Allochtonen die niet op een sollicitatiegesprek verschijnen, moeten streng worden aangepakt. De sociale dienst of WW-verstrekker moet 'de spooksollicitant' op zijn minst op zijn gedrag aanspreken....

Dertig tot veertig procent van de mensen die in het kader van het allochtonenconvenant worden opgeroepen voor een baan, meldt zich niet op het afgesproken tijdstip bij de werkgever. Arbeidsvoorziening geeft aan de uitkeringsverstrekkers door wanneer iemand niet komt opdagen.

'Het probleem is dat de Sociale Dienst en de uitkeringsorganisaties als het GAK zelf mogen bepalen wat zij met de melding doen', zegt De Boer. Hij wil zich niet uitlaten over eventuele sancties: 'Daar ga ik niet over.'

MKB Nederland, Arbeidsvoorziening en het ministerie van Sociale Zaken willen binnen een jaar twintigduizend allochtone werklozen aan het werk krijgen in het midden- en kleinbedrijf. Sinds juni hebben werkgevers 2093 vacatures gemeld. Daarvan is 12 procent (243 vacatures) opgevuld.

De Boer erkent dat de start van het project niet florissant is geweest, maar is ervan overtuigd dat de doelstelling zal worden gehaald.

'We zullen alles uit de kast halen om het project te laten slagen. Als het nu, met het economische tij mee, niet lukt, zal het ons nooit lukken', aldus de voorzitter.

MKB Nederland moet ervoor zorgen dat ondernemers hun vacatures - het midden- en kleinbedrijf telt er 185 duizend - gaan melden bij het arbeidsbureau of de speciale vacaturelijn. Binnen 72 uur draagt het arbeidsbureau één of meer geschikte kandidaten voor. Is er geen allochtone werkzoekende beschikbaar, dan wordt er gekeken naar een autochtone kandidaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden