Allochtonen blijven achter in loon

Allochtonen verdienen minder dan autochtonen, ook al is hun opleidingsniveau gelijk. Dat blijkt uit het loonwijzeronderzoek van FNV, Ilse Media en de Universiteit van Amsterdam....

Van onze verslaggever

De uitkomsten van het onderzoek zijn gebaseerd op de gegevens die ruim 16 duizend werknemers achterlieten op de website www.loonwijzer.nl. Voor de eerste keer konden de gegevens van vrouwelijke en mannelijke respondenten met elkaar worden vergeleken.

Allochtonen verdienen per uur volgens het onderzoek 1,70 euro minder dan allochtone mannen. De Nederlandse man verdient 14,90 euro per uur, de allochtoon gemiddeld 13,20. Nederlandse vrouwen verdienen nipt meer dan de allochtonen, 13,48 euro bruto per uur.

Volgens het onderzoek werken 'beide groepen achtergestelde werknemers' - vrouwen en allochtonen - vaak onder hun opleidingsniveau.

De vergelijking van het loon bij een specifiek opleidingsniveau was nog niet uit het onderzoek te halen. 'We hopen dat volgend jaar wel te kunnen doen', aldus onderzoekscoördinator Paulien Osse. 'Nu zijn we nog niet zover.'

Drie jaar geleden concludeerde het CBS al dat Turkse en Marokkaanse werknemers gemiddeld het laagste inkomen van de werkende bevolking in Nederland hadden. Werknemers met een Indonesische of Indische achtergrond verdienden ongeveer evenveel als Nederlanders. Surinamers, Antillianen en Arubanen zaten daar tussenin.

Dat er in drie jaar niets is veranderd, wil volgens de FNV niet zeggen dat de vakbonden niets voor allochtonen heeft gedaan. 'We hebben convenanten afgesloten en allerlei andere afspraken gemaakt', aldus een woordvoerster. 'Zo'n verschil werk je niet zomaar weg. We hopen dat het verschil in de toekomst kleiner wordt.'

De Nederlandse vrouw verdient met 13,48 euro ook nog altijd minder dan haar mannelijke collega. Uitzondering op de regel zijn vrouwen met een 'mannenberoep' zoals jurist, advocaat en econoom. Volgens het onderzoek heeft 17 procent van de mannelijke werknemers een lease-auto tegen 7 procent van de vrouwelijke werknemers. Ook krijgen mannen vaker dan vrouwen een bijdrage in de ziektekostenverzekering, een 13e of zelfs 14e maandsalaris en andere toeslagen. Alleen bij vergoeding voor woon-werkverkeer scoren vrouwen hoger dan mannen. Maar dat ligt volgens het onderzoek aan de toewijzing van lease-auto's aan mannen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden