Allochtone R’dammer omarmt PvdA

Allochtone kiezers maken van de PvdA veruit de grootste partij van Rotterdam en Leefbaar wordt gehalveerd. Dit beeld rijst op uit de jongste opiniepeiling naar de politieke situatie in Rotterdam, vijf weken voor de gemeenteraadsverkiezingen....

Van onze verslaggever Ron Meerhof

Volgens de peiling (TNS/NIPO) zou de PvdA uitkomen op 21 van de 45 zetels (11 in 2002) en Leefbaar op 9 (van 17). De SP gaat van 1 naar 5. Dit zou een links college mogelijk maken.

Leefbaar-leider Marco Pastors spreekt in een reactie van ‘een grote verrassing’ en ‘een ramp voor de stad als dit waar is’. PvdA-lijsttrekker Peter van Heemst hield zich voor RTV Rijnmond op de vlakte.

Een eerdere peiling door Interview/NSS, kort na het gedwongen vertrek van Pastors als wethouder, gaf Leefbaar nog 19 zetels, tegen 12 voor de PvdA. De SP stond daar op 1.

Het grote aantal voor de PvdA, schrijven de onderzoekers, ‘is met name te danken aan de allochtone Rotterdammers, die de partij op handen lijken te dragen’. Bijna de helft van de allochtone kiezers zegt op de sociaal-democraten te gaan stemmen.

Volgens de peiling zou de opkomst onder allochtonen, ongeveer eenderde van de kiesgerechtigden, op 7 maart gelijk liggen aan die onder autochtonen. Ook dat zou een noviteit zijn. In 2002 was de gemiddelde opkomst 55 procent, en bleef die van allochtonen ver onder de 40 procent.

Of dat werkelijk verandert, is lang niet zeker. Zo blijkt slechts een op de vijf ondervraagde Marokkanen ervan op de hoogte te zijn dat er over vijf weken verkiezingen zijn. Ook blijken allochtone kiezers veel minder geïnteresseerd in gemeentepolitiek dan autochtonen.

Het jongste onderzoek is uitgevoerd onder 846 kiesgerechtigden, in opdracht van de gemeente. Een woordvoerster van de gemeente benadrukt dat veel moeite is gedaan een representatieve groep te onderzoeken. In 2002 bleken de peilers er dramatisch naast te zitten. Leefbaar werd toen ruim tweemaal zo groot als voorspeld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden