Allochtone 'politieagenten' geweigerd door portiers

Sommige horecagelegenheden in Utrecht en Amersfoort discrimineren aan de deur. Dit blijkt uit een onderzoek van de politie. Agenten van het regionale korps Utrecht zijn de afgelopen twee maanden undercover gaan 'stappen' om mogelijke discriminatie te onderzoeken....

Van onze verslaggeefster Charlotte Huisman

Koppeltjes jonge allochtone en autochtone agenten in burger probeerden los van elkaar op vrijdag- en zaterdagavond een tiental kroegen en dansgelegenheden binnen te komen in Utrecht en Amersfoort.

In één kroeg kwamen allochtone agenten zes van de zeven keer niet binnen. En op één avond kwamen de getinte politieagenten vier van de vijf horecagelegenheden niet in, en hun autochtone collega's wel. De politie kijkt nog naar mogelijke andere factoren die een rol zouden kunnen spelen bij de weigering door de portiers. Zo blijken, volgens de projectleider van het onderzoek, allochtone agenten met het uiterlijk van een 'standaard-Marokkaan' vaker te worden geweigerd dan 'politiemensen met Aziatische of Surinaamse trekken'.

Vór het eind van het jaar hoopt de politie de definitieve uitkomst op tafel te hebben. Dan zal met de betreffende horecagelegenheden worden gepraat over de conclusies.

De politie kende de klachten van vooral Marokkanen dat zij worden geweigerd in het uitgaansleven. 'Toen ook allochtone collega's ons vertelden dat ze vaak de horecagelegenheid van hun keuze niet konden betreden, hebben we dit onderzoeksproject Deurbeleid opgezet', aldus Monique Aalberts, voorzitter van de werkgroep Integriteit en Diversiteit van de politie Utrecht.

Het was een emotioneel project voor de deelnemende agenten. Een allochtone politieman vertelt hoe frustrerend het is 'als collega's die keihard werken op straat, in hun vrije tijd door een portier als een crimineel worden weggestuurd'. Aalberts: 'Ook de Nederlandse politiemensen hadden het er zichtbaar moeilijk mee dat hun allochtone collega's soms niet binnenkwamen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden