'Allochtone leerlingen spreiden'

Een grote meerderheid van basisscholen wil dat de overheid zorgt voor een betere spreiding van allochtone leerlingen...

Van onze verslaggever Raoul du Pré

Dit blijkt uit onderzoek dat de Tweede-Kamerfractie van de S P heeft uitgevoerd onder ruim vijfhonderd basisscholen in de grote en middelgrote gemeenten. Niet alleen de openbare, maar ook de katholieke en protestant-christelijke scholen zijn in meerderheid van mening dat de integratie gebaat is bij een acceptatieplicht.

Dat is opvallend, omdat zo'n plicht het voor deze scholen onmogelijk maakt leerlingen te weigeren als zij de beginselen van de school van huis uit niet onderschrijven. De scholen vinden het oplossen van het segregatieprobleem belangrijker dan het behoud van hun eigen identiteit.

De meeste schooldirecteuren zijn van mening dat de overheid te weinig doet tegen de 'witte vlucht', het verschijnsel dat autochtone ouders hun kinderen naar 'witte scholen' buiten de eigen wijk brengen. Ruim 80 procent van de scholen zegt in de eigen gemeente ervaring te hebben met het verschijnsel van de witte vlucht.

Minister Van der Hoeven van Onderwijs maakte vorig jaar bekend dat scholen en gemeenten hierover betere afspraken moeten maken. De minister kondigde echter geen maatregelen aan als hiervan in de praktijk weinig terecht komt. Zij beschouwt het in de eerste plaats als iets dat plaatselijk moet worden geregeld. Ruim 80 procent van de schooldirecteuren meent echter dat in de eigen gemeente de segregatie nauwelijks actief wordt bestreden. De directeuren willen daarom strengere afspraken, waaraan scholen zich niet kunnen onttrekken.

De gemeente Rotterdam nam eind vorig jaar het voortouw met het plan dubbele wachtlijsten in te voeren, één voor allochtone en één voor autochtone kinderen. Dit moet voorkomen dat autochtone ouders, die er meestal vroeg bij zijn met de schoolkeuze, alle plekken op de witte scholen inpikken voordat de allochtonen aan de beurt zijn. Van der Hoeven reageerde aarzelend op dit initiatief. Ze laat nog uitzoeken of het niet in strijd is met de Wet Gelijke Behandeling.

Het SP-Kamerlid Fenna Vergeer grijpt de uitkomsten van het onderzoek aan om bij Van der Hoeven aan te dringen op minder vrijblijvende maatregelen. De SP neemt dit jaar het initiatief om de wet te wijzigen. Het te verwachten verzet van de orthodox-christelijke en islamitische scholen (die liefst alleen leerlingen uit de eigen gemeenschap toelaten) is volgens Vergeer eenvoudig te omzeilen. 'We laten die scholen gewoon buiten beschouwing. Er zijn waarschijnlijk toch weinig allochtonen die hun kinderen naar die scholen willen sturen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden