Allochtone dader krijgt vaker en langer celstraf

Allochtone daders krijgen vaker en ook langere celstraffen opgelegd dan autochtone daders. Dat blijkt een groot onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Raad voor de Rechtspraak. Daarbij werden ruim 110.000 zaken bestudeerd.

Archieffoto Beeld anp
ArchieffotoBeeld anp

Uit het onderzoek blijkt dat autochtone daders van diefstal waarbij bijvoorbeeld wapens zijn gebruikt in 7 procent van de gevallen een gevangenisstraf kregen opgelegd. Bij zowel tweedegeneratie Turken als tweedegeneratie Antillianen was dit naar schatting 11 procent.

Of rechters in Nederland discrimineren valt niet op te maken uit het onderzoek. Op het eerste oog zijn de verschillen tussen allochtonen en autochtonen groot. Maar als rekening wordt gehouden met bijvoorbeeld verzwarende omstandigheden als een crimineel verleden verdampen deze grotendeels, aldus de raad.

Klein verschil blijft staan
Wanneer die verzwarende omstandigheden in acht worden genomen blijft desondanks een klein verschil in de strafoplegging bij allochtone en autochtone daders staan. Dit verschil moet volgens de raad verder worden onderzocht. Hoe dat onderzoek eruit komt te zien wordt nog besproken. Het kan gaan over mogelijke miscommunicatie in de rechtszaal door culturele verschillen of taalbarrières. Maar ook over de houding van de verdachte of de kwaliteit van de advocaten.

Het onderzoek is uitgevoerd door de Universiteit Leiden, in opdracht van de Raad voor de Rechtspraak. Uit de periode 2005-2007 zijn ruim 110.000 zaken bestudeerd. Daarnaast spraken onderzoekers met 1500 gedetineerden die zich in 2010 en 2011 aan de poort van een huis van bewaring moesten melden.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden