Alliantie nadert Kabul tot op zes kilometer

De Noordelijke Alliantie is de Afghaanse hoofdstad Kabul tot op zes kilometer genaderd, heeft de minister van Buitenlandse Zaken van de Alliantie, dr....

Reuters en AP

Buiten Kabul hebben zich volgens de Alliantie inmiddels zesduizend oppositiestrijders verzameld. De Taliban hebben naar schatting ongeveer vijftienduizend soldaten in Kabul. De Talibanlinies ten noorden van Kabul lijken in elkaar gestort te zijn. De alliantiestrijders hebben nu de controle over een van de twee toegangswegen tot Kabul, de zogenoemde oude weg.

De Taliban verdedigen nog de 'nieuwe weg', waardoor Kabul via die route niet dichter dan tot op twintig kilometer kan worden genaderd. Het verdedigen van de nieuwe weg wordt vergemakkelijkt door ommuurde boomgaarden die de Taliban als verdedigingslinies gebruiken. In afwachting van een aanval op Kabul hebben ze de buitenste ring van de stad versterkt met tanks. De Alliantie claimt dat de Taliban de stad ontvluchten, de Taliban ontkennen.

Terwijl de Alliantie naar Kabul trok, hebben de VN gisteren verklaard dat Afghaanse politici binnen een paar dagen bij elkaar moeten komen om tijdelijke afspraken te maken over de Afghaanse hoofdstad en de kern moeten gaan vormen voor een breed gedragen regering die de Taliban moet vervangen.

Diplomaten bij de VN zeiden dat ze verwachten dat de bijeenkomst in Europa zal plaatsvinden, waarschijnlijk in Genève of Wenen. VN-troepen uit moslimlanden als Turkije, Bangladesh en Indonesië kunnen een rol spelen om nieuwe Afghaanse leiders te helpen de orde in Kabul te herstellen nadat de Taliban zijn verslagen.

Gisteren kwamen de ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland, de VS en de zes buurlanden van Afghanistan bij elkaar om te overleggen hoe deze twee ontwikkelingen op elkaar afgestemd kunnen worden. Secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan, verklaarde: 'Nu alles heel snel gaat, moeten we de politieke aspecten in overeenstemming brengen met de militaire ontwikkelingen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden