Allesonthullende onderzoek naar brievenbusfirma's 'gekleurd'

Het denken in Den Haag over twijfelachtige belastingconstructies en brievenbusfirma's stopt tot mei. Want pas dan is het allesonthullende onderzoek klaar over de Nederlandse 'non-bank finance sector'. Dat is de financiële sector exclusief banken, maar inclusief bijna 14 duizend postbusbedrijfjes waar jaarlijks 8.000 miljard (8 biljoen) euro doorheen stroomt, waarvan 0,0125 procent aan belastinggeld achterblijft.

Robert Giebels
Staatssecretaris Weekers van Financiën. Beeld anp
Staatssecretaris Weekers van Financiën.Beeld anp

Dit is de enige onafhankelijke studie die ertoe doet, zegt staatssecretaris Weekers (VVD). CDA, SP, GroenLinks en organisaties die kritisch zijn over de internationale financiële ambities van Nederland, denken daar anders over. Het onderzoek kan niet onafhankelijk zijn, zeggen ze, want dat is de onderzoeker ook niet.

Dat is namelijk het Holland Financial Centre (HFC), dat zelf het initiatief heeft genomen tot het onderzoek. Het HFC moet van Nederland een mondiaal financieel knooppunt maken. En daarbij is een aantrekkelijk belastingklimaat een vereiste.

Grote kans dus, voorspellen critici, dat het onderzoek geen spoor van bezwaar tegen brievenbusfirma's zal bevatten, terwijl de schade die ze elders aanrichten groot is. Want belasting die internationale bedrijven hier ontwijken, moeten de burgers in hun eigen land opbrengen.

De Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) was met zeven andere clubs uitgenodigd voor het onderzoek. Ze bedankten, want ze wilden het 'gekleurde' onderzoek niet legitimeren, zegt Rodrigo Fernandez van SOMO. 'Er is alleen interesse in de voordelen voor Nederland als belastingparadijs.'

De onderzoekers wezen Fernandez erop dat al die brievenbus-bv's contributie aan de Kamer van Koophandel betalen en dat ze een impuls vormen voor de horeca en voor Schiphol. Een topman moet toch een keer invliegen om een handtekening te zetten.

Onderzoeksleider Robin Fransman van HFC verwerpt de kritiek; het rapport zal sowieso nieuwe inzichten geven, want tot dusver is over de sector bijna niets bekend. De kritische organisaties denken volgens Fransman dat er hier grootschalige belastingontwijking is. 'Dat is niet zo. In werkelijkheid is het vaak gewoon hoe een concern zijn financiering regelt.'

Meer over belastingontwijking en bijvoorbeeld de plannen van de Britse premier Cameron om daar iets aan te doen in de Volkskrant van vandaag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden