Alles wordt anders met Prodi aan roer EU

De nieuwe Europese Commissie laat geen gras groeien over haar ambitieuze hervormingsplannen. Een dag na haar beëdiging, vrijdag door het Europese Hof in Luxemburg, bevestigde de Commissie zaterdag op haar eerste officiële vergadering dat het dagelijks bestuur van de Europese Unie op heel andere leest wordt geschoeid....

'We zijn een periode van constante verandering begonnen', zei de nieuwe Commissievoorzitter, de Italiaanse ex-premier Romano Prodi, na afloop van de bijeenkomst. Vice-voorzitter Kinnock maakte bekend dat het aantal Commissiediensten in ieder geval wordt teruggebracht van 42 naar 36. De bedoeling van die operatie is om de bureaucratie te verminderen en overlappingen te vermijden.

Er komen echter wel twee nieuwe diensten, die zich respectievelijk met de uitbreiding van de EU en met politie- en justitiezaken gaan bezighouden.

De Commissie nam ook een nieuwe gedragscode aan, iets waarover de Commissarissen het in juli al informeel eens waren geworden. De Commissie is van plan om uiterlijk in februari een gedetailleerd hervormingsplan te presenteren.

Bedoeling daarvan is te vermijden dat deze Commissie aan dezelfde wanorde ten prooi valt als die waaraan de Commissie-Santer in maart van dit jaar ten onder ging. Die moest uiteindelijk aftreden na groot politiek rumoer in het Europees Parlement over fraude en corruptie in het ambtenarenapparaat.

In ieder geval is al duidelijk dat de nieuwe Commissie haar public relations op een professionelere wijze wil aanpakken. Het aantal woordvoerders wordt uitgebreid van 19 naar 30.

Volgens sommige waarnemers moet het pr-apparaat op Amerikaanse leest worden geschoeid. Iets daarvan was zaterdag al zichtbaar. Commissieleden en woordvoerders stonden de pers niet langer te woord vanachter een lange tafel, maar staande achter katheders en omgeven door moderne hulpmiddelen als computers en projectoren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden