Update

Alles wijst erop dat studenten in Mexicaans massagraf liggen

De Mexicaanse autoriteiten hebben afgelopen weekend 28 verbrande lichamen in een massagraf aangetroffen. De slachtoffers zijn op 'barbaarse wijze afgeslacht', aldus deelstaatgouverneur Angel Aguirre. Alles wijst erop dat het de lichamen van sinds 27 september vermiste studenten betreft.

Militairen bij de plaats van het massagraf. Beeld reuters
Militairen bij de plaats van het massagraf.Beeld reuters

De graven zijn gevonden nabij Iguala, een kleine stad in de zuidelijke deelstaat Guerrero, waar ook de 43 studenten verdwenen. 'Ze zijn levend verbrand', zeiden politieagenten die de graven bewaken tegen journalisten ter plaatse. 'Hun lichamen zijn in de gaten gegooid', aldus de agenten die anoniem wilden blijven. 'Ze hebben ze met benzine overgoten en aangestoken.'

De officiële versie van Openbaar Aanklager Iñaky Blanco luidt dat er 28 verbrande lichamen zijn aangetroffen en dat forensisch onderzoek moet uitwijzen of het de studenten betreft. Volgens de autoriteiten kan het wel twee weken duren voordat de identiteit is vastgesteld.

Blanco wist wel te vertellen dat de studenten in handen zijn gevallen van de criminele organisatie Guerreros Unidos en dat lokale politieagenten samenwerken met deze organisatie. Ook noemde hij de vermeende betrokkenheid van burgemeester Jose Luis Abarca, die de stad is uit gevlucht en nu wordt gezocht. Het is exemplarisch voor de diepe verwevenheid tussen criminele bendes en lokale autoriteiten in het door drugsgeweld geplaagde Mexico.

Familieleden van de verdwenen studenten zijn woedend dat ze geen toegang krijgen tot de lichamen. Samen met studiegenoten blokkeerden ze zondag de snelweg en eisten ze snel opheldering. Studenten bekogelden zaterdagnacht het huis van de gouverneur met molotovcocktails. Ze vrezen dat de autoriteiten bewijsmateriaal verduistert of lichamen doet verdwijnen.

undefined

Demonstraties in Mexico. Beeld reuters
Demonstraties in Mexico.Beeld reuters

Protestmars

Gisteren gingen op verschillende plaatsen in Mexico mensen de straat op om hun afgrijzen te uiten over de ontwikkelingen. Familieleden hebben opgeroepen tot een nationale protestmars komende woensdag.

Het is een nieuw hoofdstuk van een verhaal dat begon op 26 september. Die avond kaapten zo'n tachtig studenten drie bussen in Iguala. Het gaat om studenten van de lerarenopleiding Normal de Ayotzinapa, die bekend staan om hun radicale strijd voor verbeteringen in het openbaar onderwijs. Ze kapen vaker bussen om die vervolgens te gebruiken in hun protestacties en vormen een doorn in het oog van de lokale autoriteiten.

Politieagenten openden het vuur op de studenten en op videobeelden is te zien hoe ze een aantal jongeren inrekenden. De agenten, in samenwerking met onbekende gewapende mannen, hielden vervolgens nog urenlang een klopjacht op de gevluchte studenten. Er vielen zes doden. Bij een van de vermoorde studenten werden de ogen uit de kassen gehaald, en de huid van het gezicht gestroopt. Sinds die nacht zijn 43 studenten spoorloos verdwenen.

Enkele dagen na het incident zijn 22 politie agenten gearresteerd vanwege hun vermeende betrokkenheid bij de schietpartij en de verdwijningen. Zaterdag maakte openbaar aanklager Iñaky Blanco bekend dat nog acht arrestaties zijn verricht, waaronder leden van de criminele organisatie Guerreros Unidos. Een van de agenten gaf toe betrokken te zijn bij de ontvoering en tipte de autoriteiten over de locatie van de massagraven.

Militairen in de buurt van het massagraf. Beeld reuters
Militairen in de buurt van het massagraf.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden