Volkskrant Avond Maandag 13 mei

Alles wijst erop dat het Formule 1-circus in Zandvoort neerstrijkt – en het een logistieke nachtmerrie wordt | Wat moeten we doen als er een gigantische planetoïde dreigt in te slaan op aarde?

Een luchtopname van Circuit Zandvoort. Het circuit hoeft maar enkele kleine ingrepen uit te voeren om het weer geschikt te maken voor een grand prix in de Formule 1 in 2020. Beeld ANP

Vandaag belangrijk

Alles wijst erop dat het Formule 1-circus in Zandvoort neerstrijkt – en dat het een logistieke nachtmerrie wordt
Alles wijst erop dat het Formule 1-circus volgend jaar het circuit van Zandvoort aandoet. 2.000 ton materiaal en ruim 100 duizend bezoekers moeten daarvoor door Haarlem en Aerdenhout. Het wordt een logistieke nachtmerrie om Max Verstappen in eigen land aan het werk te kunnen zien. 

Studieleenstelsel wankelt, nu ook Klaver er klaar mee is: ‘Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald’
In navolging van het Tweede Kamerlid Zihni Özdil trekt ook GroenLinks-leider Jesse Klaver zijn handen af van het leenstelsel voor studenten. Hij zegt het met Özdil eens te zijn ‘dat het plan niet goed werkt’. Voor de zomer komt de partij met alternatieven. Daarmee brokkelt de politieke steun voor het leenstelsel weer iets verder af.

Houthi-rebellen trekken zich plots terug uit Jemenitische havens, maar de regering vertrouwt het niet
Rebellen van de Houthi-beweging trekken zich terug uit drie havens in Jemen, waaronder het felbevochten Hodeida. Het lijkt de grootste doorbraak voor vrede in Jemen sinds de ondertekening van het Stockholm-akkoord in december 2018, waarin een staakt-het-vuren werd afgesproken. Maar aan regeringszijde is twijfel: vertrekken de Houthi’s wel echt, of trekken ze alleen een nieuw uniform aan?

De Jemenitische kustwacht ontmoet Houthi-rebellen in de haven van Hodeidah. Beeld Reuters

Meervoudige kruisboogmoord stelt Duitsland voor een raadsel: nog twee slachtoffers gevonden
Duitsland is in de ban van een mysterieuze, meervoudige moord met een kruisboog. Drie mensen kwamen dit weekeinde onder onopgehelderde omstandigheden door pijlen om het leven. In de woning van een van de slachtoffers trof de politie vandaag nog twee lichamen aan. Onduidelijk is of ook deze vrouwen met een kruisboog om het leven zijn gebracht.

Video van de dag

Echt alles is ruig op de Faeröereilanden
Echt alles is ruig op de Faeröereilanden – de natuur, het weer, het eten. Woeste wandelaars wisten deze plek al te vinden, maar sinds kort komt er ook een ander publiek: millennials op gympen, op jacht naar de perfecte Instagramfoto bij een waterval.

Vanavond op tv

Ze lijken werkelijk alles te kunnen, de hulphonden die in de documentaire Buddy (NPO 2, 20.25 uur) centraal staan. Cineast Heddy Honigmann volgt zes baasjes en hun honden, van de blinde psycholoog Hans en zijn maatje Missy tot de aan een rolstoel gekluisterde Annebel en haar viervoetige metalliefhebber Kay. In Nieuwsuur (NPO 2, 22.00 uur) een debat tussen twaalf lijsttrekkers uit de Tweede Kamer van partijen die meedoen aan de Europese verkiezingen verkiezingen. Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Oefening: wat moeten we doen als er een gigantische planetoïde dreigt in te slaan op aarde?
Een gigantische planetoïde dreigt in te slaan op de aarde, met enorme schade tot gevolg. Gelukkig is dat een fictief scenario, maar 240 experts van over de hele wereld kwamen onlangs samen om te oefenen wat ze in zo’n geval moeten doen. Hoe kan de mens deze natuurramp voorkomen?

VS en Iran kunnen elkaar een oorlog in rommelen
Koersen de VS en Iran af op oorlog? Mogelijk wel als het aan John Bolton lag, de Amerikaanse adviseur voor nationale veiligheid. De superhavik heeft er nooit een geheim gemaakt uit te zijn op omverwerping van het ayatollahregime. President Trump houdt echter niet van militaire interventies. Waarschijnlijk ziet hij liever dat de economische sancties het Iraanse regime op de knieën dwingen. Maar een ongeluk schuilt in een klein hoekje.

Het Amerikaanse vliegdekschip USS Abraham Lincoln vaart door het Suezkanaal. Beeld AFP

Een inkijkje in de verborgen wereld van het speciale politieteam dat op 900 onvindbare boeven jaagt
Voortvluchtige moordenaars, zedendelinquenten en gewelddadige overvallers hebben er een vijand bij: Fast, een speciaal politieteam dat op ze jaagt. Een inkijkje in een verborgen wereld.

Het Volkskrantgeluid: Mijn kinderen sliepen slecht, dus ik ook
Wat doet het met je als je een slaapprobleem hebt? En hoe kom je er vanaf? In deze vijfdelige podcastserie hoor je de verhalen van ervaringsdeskundigen, leren we alles over slaap van neuroloog Roselyne Rijsman en proberen we je in slaap te helpen met een slaapoefening. In deze eerste aflevering het verhaal van Vala van den Boomen. Haar jonge kinderen hielden haar nachtenlang wakker, waardoor ze een ernstig slaaptrauma opliep.

Publiekslieveling die gebukt ging onder een tuttig imago
Doris Day was een van de populairste zangeressen en actrices uit de jaren vijftig en begin jaren zestig, veelgevraagd en geliefd. Maar ondanks een turbulent privéleven en rollen die allesbehalve braaf waren, bleef ze bekendstaan als ‘een keurige maagd’.

Doris Day rond 1960. Beeld Getty Images

Sylvia Witteman: Ik neem het woord ‘decadent’ niet gauw in de mond, maar voor hém maak ik graag een uitzondering
Sylvia Witteman las met stijgende verbazing ‘een merkwaardig egodocument’ in de krant: ‘Een schrijver deed verslag van zijn misschien niet ongebruikelijke maar wel verwerpelijke hobby: het plegen van winkeldiefstallen’. In plaats van het kokette gepoch van deze schrijver zou Sylvia veel liever een interview lezen met meneer Dekker uit Stadskanaal. Meneer Dekker won een minuut gratis winkelen bij de Jumbo en maakte hier op zo’n bescheiden wijze gebruik van dat de tranen Sylvia haast in de ogen sprongen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden