Alles wat je moet weten over de Russische hacks - en welke rol Nederland speelde in het ontdekken daarvan - lees je hier

Digitale agenten van de Nederlandse geheime dienst braken in bij Russische hackers. Ze zagen zo als eersten hoe die in verkiezingstijd doelen in de VS bestookten. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant en Nieuwsuur. Dit is een verzameling van de stukken die we (eerder) schreven over de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen en welke rol Nederland speelt in het geheel.

null Beeld Myrthe van Gurp
Beeld Myrthe van Gurp

Digitale agenten van de AIVD infiltreren in de zomer van 2014 in de beruchte Russische hackgroep Cozy Bear. Ze zien zo als eersten hoe Russische hackers in verkiezingstijd doelen in de VS bestoken: de Democratische Partij, het ministerie van Buitenlandse Zaken en zelfs het Witte Huis. Het is cruciaal bewijs en aanleiding voor de FBI om een onderzoek te beginnen. (of klik hier voor de Engelse versie).

En zo kwam bovenstaand verhaal tot stand
De directe aanleiding voor het onderzoek was een tip in de zomer van 2017. Tijdens een zeven maanden durend onderzoek lukte het Volkskrantjournalist Huib Modderkolk en Nieuwsuurjournalist Eelco Bosch van Rosenthal om in totaal vijftien personen - in Nederland en daarbuiten - te spreken. Soms door bij mensen aan te bellen, soms door via-via een gesprek op te zetten, soms met hulp van versleutelde communicatie.

Waarom zijn de hackers van de AIVD zo goed? Vijf vragen
Al bijna twintig jaar investeert de AIVD in digitale spionage. Die kennis loont, maar er zijn meer redenen waarom Nederland bij de top zit.

Hoe Nederland een hoofdrol speelde bij het opsporen van een Russische internetcrimineel (en die toch op vrije voeten bleef)
Om cybercriminelen te vangen, werkt Nederland nauw samen met Rusland, het hackersland bij uitstek. Een uiterst ongemakkelijke samenwerking, blijkt uit de jacht op Jevgeni Bogatsjov.

Hoe de Democraten en de FBI blunderden, en Russische hackers profiteerden
De Democratische partij, de FBI en president Obama hebben alle drie steken laten vallen toen Russische hackers zich met de Amerikaanse verkiezingen gingen bemoeien. Een reconstructie door onze Amerika-correspondent.

Russen faalden bij hackpogingen ambtenaren op Nederlandse ministeries
De twee Russische groepen die achter de hack bij de Democratische Partij in de Verenigde Staten zaten, hebben ook geprobeerd bij Nederlandse ministeries binnen te dringen. Een daarvan was Algemene Zaken. Voor zover bekend is het ze daarbij niet gelukt om gevoelige informatie te bemachtigen. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant en uit gesprekken met verschillende experts.

In cyberwereld geldt het recht van de sterkste
Hoe bijzonder is de Russische bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen? En wat kunnen de VS voor tegenmaatregelen nemen? De methode van de Russen mag nieuw zijn, dit soort bemoeienis zeker niet.

Liever naar hip ict-bedrijf dan naar Russische geheime dienst
Russische programmeurs behoren tot de beste ter wereld. De afgestudeerden aan ITMO University in Sint-Petersburg behoren tot de beste computer-programmeurs én -hackers ter wereld. Ze hebben de banen voor het uitkiezen. Ook bij de Russische veilgheidsdienst. Onze correspondent Tom Vennink ging bij ze langs.

Digitale veiligheid lijkt steeds meer in het gedrang te komen. Verkiezingen worden gehackt, bedrijven afgeperst met gijzelsoftware en de overheid kijkt nog altijd graag met de burger mee. Een apocalyptisch beeld, of dicht bij de werkelijkheid? Lees hier een verzameling van ons belangrijkste nieuws over cyberspionage en de grenzen en gaten van de digitale wereld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden