alles wat een man / vrouw moet weten

De capuchon is de burka van de ouder wordende, Nederlandse vrouw. Hardvochtige mannen in de vut dwingen haar die capuchon te dragen....

Ouder worden: je moet het zelf meemaken om te weten hoe het is. Zo ben je nog jong, mooi en veelbelovend, en zo sta je ineens reeds met één been in je graf. De signalen van die laatste levensfase zijn on loochen baar. Jongemannen en meisjes van wie je dacht dat het generatiegenoten en dus potentiële versierobjecten waren, zeggen gek genoeg plots 'u' tegen je. Je steekt tot je eigen verbazing ineens netjes (en ook al enigszins bibberig) je hand uit wanneer je de bocht neemt op de fiets. En je gaat ineens jassen met capuchon dragen.

Die laatste constatering is afkomstig van Hanneke Nuyten (49, Schiedam). Ze wordt binnenkort vijftig en beseft dat ze nu dus niet meer aan een gang naar de betere dameswinkel ontkomt - jawel: voor een mantel met capuchon. Hoe komt het dat zo'n feit er voor de rijpere vrouw ineens keihard ligt?

Je moet hoe dan ook moed hebben om een jas met capuchon te dragen, schrijft Gonny van Veen uit Someren met een zekere plechtigheid. Vrouwen die het aandurven, verdienen respect. Ze hebben tenslotte iets overwonnen: 'Het staat niet charmant. Je weet inmiddels dat je er niet altijd als een goddelijke vrouw uit hoeft te zien en zeker niet als het regent.'

'De capuchon is een soort burka voor de middelbare leeftijd', e-mailt Dries Drogen dijk (28, Amsterdam). De door mannen gedomineerde modebranche schrijft nu eenmaal voor dat je als vrouw je kapsel bedekt wanneer het grijs en dus onappetijtelijk wordt. Dries roept vrouwen met grijs haar op de capuchon af te werpen. De mooie paarse of gele kleurspoelingen die de drogist tegenwoordig heeft, staan ook bij een vrouw op leeftijd immers helemaal niet verkeerd, luidt de toegeeflijke mening van Dries.

Die kleurspoeling komt in meer reacties terug. 'Vrouwen van 50-plus', redeneert Tilly Schootstra (56, IJsselmuiden), 'dragen jassen met capuchon omdat ze allemaal een herinnering hebben aan hun moeder die bij regen een plastic regenkapje droeg om het permanentje te beschermen. Nu het permanentje is vervangen door geverfd of minstens kleurgespoeld haar is de capuchon een jeugdig alternatief voor het vreselijke kapje.'

De moeder van Ingrid Koster (31, Ensche de) draagt jassen met capuchon om het risico op een 'koude nek' te verminderen. Zegt ze. Maar Ingrid ziet bij ouder wordende vrouwen gelijktijdig andere ingebakken kledinggewoonten hun kans grijpen. Na de capuchon komt ook de 'bloemetjes-tentjurk' in een doorsnee vrouwenleven snel om de hoek kijken, 'en dan ook nog met plastic ceintuur...', gruwt In grid Koster.

Deze rubriek zou deze rubriek niet zijn als we Jan met de Pet niet de schuld van Miep met de Capuchon zouden kunnen geven. Marja de Groot (43, 'maar wel met drie kinderen', Utrecht) weet wel hoe. 'Vrouwen van boven de vijftig hebben een probleem: ze hebben een man in de vut. En dat betekent dat er gewandeld en gefietst moet worden. Liefst door weer en wind, want die vent heeft zijn halve leven achter een bureau doorgebracht en wil nu weleens aan zijn ruigere kant beginnen. Dus wordt er een bezoek gebracht aan een sportzaak en twee bij elkaar passende windjacks-met-capuchon aangeschaft. Manlief haalt de capuchon er natuurlijk meteen af, want als Nieu we Macho laat je je niet door een plens water op je kalende knikker uit het veld slaan. Vrouwen hebben ontelbare keren in de regen kinderen naar school, ballet, voetbal en muziekles gebracht en weten wel beter: vooral die druppels in je nek zijn erg irritant. Dus zit er aan hun dure gore tex-jas een capuchon.'

Een opstand tegen de damescapuchon is een opstand tegen de fietsende man in de vut, vindt Marja de Groot. Als je als vrouw van je capuchon af wil, dan zit er niets anders op dan op de barricaden te klimmen en te weigeren om bij bewolkt weer samen met je vent te gaan fietsen. Jokken voor de lieve vrede mag in dit geval: 'Zeg hem maar dat je naar bloemschikken moet. Of naar koorrepetitie', suggereert mevrouw De Groot.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden