Alles wat een man/vrouw moet weten

Vrouwen houden niet van mannen in witte sokken. Met alle anderen willen ze het eventueel proberen, zolang die het geheime vrouwencomplot niet in gevaar brengen....

Kijk aan. Er bestaat dus wel degelijk een m/v-complot. Sanna van Vliet (23, Am sterdam) wil het wel onthullen, op het gevaar af dat ze als straf hiervoor 'ceremonieel wordt verbrand' door haar seksegenoten. Want het zijn de vrouwen die waken over de instandhouding van dat complot. Wat weet een vrouw dat een man niet weet? Nou, dat er een stilzwijgende, gezusterlijk gemaakte afspraak bestaat die erop neerkomt dat 'er geen rekening wordt gehouden met de wensen van mannen', schrijft Sanna. Elk conflict dat tussen man en vrouw in een relatie bestaat, en ook elk misverstand tussen beiden, is volgens Sanna gedoemd onopgelost te blijven omdat vrouwen hun complot daarvoor niet willen openbreken.

En een vent kan op zijn kop gaan staan, of huilend op zijn knieën vallen: hij zal nooit weten dat hij eigenlijk gelijk heeft, zoals hij natuurlijk ook nimmer zijn gelijk zal krijgen. Liever geven vrouwen hun kerel de bons dan dat ze hem hun diepste geheim zullen moeten toevertrouwen.

Ondertussen bombarderen ze de redactie van awem/vmw met e-mails waarin ze beweren dat het enige dat tussen hen en de mannen staat, hun 'witte sokken' zijn.

Daar sta je dan met al je goede bedoelingen. Hoe nu verder met de rubriek? Is het nu nog mogelijk om de kwestie aan te roeren waar om de meeste mannen geen thee-met-een-smaakje blieven, terwijl veel vrouwen het met potten tegelijk naar binnen gieten? Die vraag is in de aflevering van vorige week door Shanty Sterke (37, Rotterdam) in de groep gegooid, en om de een of andere reden voelt het ineens alsof je met een kluitje in het riet wordt gestuurd. Er zijn mannen die het onderwerp niettemin blijmoedig bij de kop pakken en er hun hersens over breken. To mas so Groenendijk (29, Rotterdam) denkt dat het iets met seks te maken heeft. Dat wil zeggen: 'Zoals de man altijd aan seks denkt, zo is de vrouw bewust of onbewust altijd bezig met lijnen. Iedereen weet dat thees-met-smaakjes zeer vies zijn, maar de vrouw drin kt ze toch omdat ze haar doen denken aan cola of sinas, wat ze niet mag drinken omdat daar te veel calorieën in zitten.'

Hans de Bie (65, Amstelveen) vermoedt dat mannen het erg onmannelijk vinden om ja te zeggen tegen een aangeboden kopje rooibosthee, zoethoutthee of driejarenthee, en hij verbindt er de conclusie aan dat ze zich daarmee impliciet teweerstellen tegen het innerlijke besef 'dat het vrouwelijke, buiten hen en in hen, bezig is terrein te winnen'. Denk daar eens aan, de volgende keer dat je als man in de supermarkt direct weer naar een pak Pickwick grijpt.

Dan is er ook nog bericht van het hockeyveld. Nee, tijdens hockeywedstrijden wordt nooit door veldspelers of keepers gespuugd. Niet omdat hockeyers netter zijn dan voetballers, maar omdat je als hockeyer met een 'bitje' in loopt dat je tanden tegen de bal beschermt en dat mee naar buiten komt als je gaat spugen. Camilla Hut (20, Amstelveen): 'En aangezien het merendeel van de hockeyers zijn wedstrijden op een zandingestrooid kunst grasveld afwerkt en er dus op het gehele veld kunstgraskorrels en andere troep ligt, heb je nadat je je bitje weer hebt geïnstalleerd, de gehele verdere wedstrijd een crunchy bite, want die klotekorrels zijn zo klein dat je ze er niet makkelijk uitpulkt.'

Spelen er zich nog andere m/v-problemen af die op het bestaan van het een of andere complot wijzen? Wel wis en zeker. Saske van der Eerden (30, Enschede) wil bijvoorbeeld graag opheldering over het waarom van de vervelende mannengewoonte om te gaan blaffen wanneer zij met haar hond voorbijkomt. 'Waarom doen mannen dit?', schrijft mevrouw Van der Eerden op een toon die zowel wanhoop als ergernis verraadt. 'Zitten ze nog in de hoe-doet-het-hondje-dan?-fase? Willen ze aandacht van mij, of willen ze mijn hondje de stuipen op het lijf jagen.

'Ik vind dit nablaffen knap irritant en kinderachtig en zou graag van mannen willen weten, naast het feit dat ze het zelf altijd erg leuk en goed geïmiteerd vinden, wat hiervan de reden toch is.'

Dan vermoeden we tot slot ook zelf nog een briefschrijverscomplot, want het 'regent' de laatste tijd brieven met de vraag waarom het is dat mannen een trui anders uittrekken dan vrouwen.

U gelieve hier integer en deskundig op te reageren, zoals u ook weer mag inhaken op de hierboven aangesneden kwesties. Volgende week komen we in elk geval terug op het mysterie waarom vrouwen zich 'mevrouw' noemen wanneer ze zich door de telefoonhoorn bekend maken.

Voorts tobben we ook nog even door over de vraag wat de oervraag van deze rubriek zou kunnen zijn, en of die kan (of moet) worden onderverdeeld in een mannen-oervraag en een vrouwen-oervraag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden