Alles wat een man/vrouw moet weten

We denken het allebei te kunnen: goed autorijden en een goede partner zijn. Maar diep van binnen woekert het chagrijn....

Twee zaken waarin we ons als interactieve m/v-gemeenschap deze week moeten verdiepen. Een: waarom zitten kleine vertegenwoordigers altijd scheef achter het stuur? En twee: hoe komt het dat vrouwen die pas een relatie hebben bereid zijn al hun vrienden en liefhebberijen daarvoor op te geven?

De tweede casus roept vooralsnog niet veel herkenning op. Hoewel. Enrique van Doeze laar (38, Arnhem) schrijft dat hij ook al heel lang met die vraag rondloopt. Zelf denkt hij dat vrouwen geneigd zijn zich te schikken in de heerschappij van de man over diens territorium. En daar worden weinig anderen, en zeker geen andere mannen, in toegelaten. Daarnaast zal het wel iets met oude rolpatronen en oerinstincten te maken hebben, veronderstelt Van Doezelaar: 'In het vroege verleden bood de toewijding aan een man nou eenmaal voordelen van bescherming en van gezond kroost.'

De vrouwen die reageren op de vraag van Renzo Verwer, doen dat tamelijk gebeten. Sel ma Ruiter (30, Groningen): 'Verwer praat alsof hij vindt dat vrouwen een probleem hebben, maar het is natuurlijk net andersom. Hij kan er blijkbaar niet tegen dat vriendinnen zich om hem bekommeren. Zijn bindingsangst zorgt ervoor dat hij het daar flink benauwd van krijgt.' En M. van Heusden vraagt zich af of de mens Verwer zijn vriendinnen wel de ruimte geeft om een brede belangstelling en een uitgebreide vriendenkring te handhaven. 'Of mag het zolang de piepers maar om zes uur op tafel staan en zijn overhemden op tijd in de kast hangen?' We houden het dossier nog even op tafel. Ons dunkt dat er toch nog wel het een en ander over te zeggen valt. Misschien moet de vraag worden omgedraaid.

Mag een man of vrouw het als bedreigend ervaren wanneer de partner wél veel contacten buitenshuis blijft onderhouden, door bijvoorbeeld vaak met hen te gaan stappen? In een ons bekend doorsnee-gezin wordt de mannelijke helft toch af en toe wat iebelig als zijn vrouw een kroegentocht met allemaal net zulke wilde vriendinnen op stapel heeft staan. Zeker als dat weer net op die vrije avond gebeurt waarop hij het 'samen gezellig' wilde gaan maken. Moet je er wat van mogen kunnen zeggen als achterblijver? Of is die vrije ruimte die de ander opeist per definitie heilig? Help die doorsnee-man met zijn niet-zo-doorsnee partner en stuur uw oplossing naar awem/vmw.

Dan nu de zaak van de kleine, scheef in zijn auto zittende vertegenwoordiger, en hoe of dat dat komt. De vraag is van Kitty Guns uit Eindhoven, en dat blijkt niet de enige stad waar kleine, scheef zittende vertegenwoordigers in hun autootje doorheen crossen. René Frederiks (38, Amersfoort) en Anneke Tuit hof (43) zien hen ook in hun woonplaats, en het zijn daar heus niet alleen de jongens van de sales die zo rijden. Veel mannen lijden kennelijk aan de ziekte die 'Kijk eens hoe goed ik deze grote machine, zelfs scheef hangend achter het stuur, kan bedienen' heet.

Walgelijk, vindt menig weggebruikster. Be grij pelijk, vindt Joeri Kleefkens (23, Nij kerk): 'Omdat de meeste mannen met één hand sturen, leunen ze met de andere arm op de middenconsole en die is meestal net iets te laag om rechtop te kunnen blijven zitten.'

Maar waarom is het dan dat scheef zittende autorijders ook vaak asociale autorijders zijn, wil Brigitta van der Woerdt (35, Arn hem) dan wel weten. 'Het zijn in mijn ogen veelal de notoire snijders, constante baanverwisselaars die daarbij ook nooit richting aangeven, hard-optrekkers en op-het-laatste-moment-hardremmers.' Ja, sorry hoor, voegt mevrouw Van der Woerdt daaraan toe, 'maar het zijn bijna nooit vrouwen.' Ja maar, brengt Peter Vonk (44, Den Haag) daar op zijn beurt weer tegenin: je zult van autorijdende vrouwen ook nooit een bedankje krijgen als je ze de ruimte geeft. 'Mannen steken bij wijze van "bedankt" hun hand op, vrouwen nooit. Ze vinden het blijkbaar doodgewoon, of misschien wel hun recht, dat je ze voorrang geeft. Arrogante tutten! Is dit een herkenbaar beeld?'

Enfin, het gaat er dus naar uitzien dat we ook de komende afleveringen nog wel even elkaar op de weg in de weg zullen blijven zitten. He le maal niet erg, gooi het er gerust allemaal uit, maar weet ook dat het klokje thuis ook gewoon doortikt, en dat die partner die daar op u zit te wachten eveneens nog wat noten op zijn/haar zang heeft? Mag hij/zij vanavond met vrienden danwel vriendinnen de hort op? En zoja, bent u dan toch enigszins beledigd of achterdochtig? En wat vraagt u voor de verleende vrijheid terug? Volgende week verder!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden