Alles wat een man/vrouw moet weten

Deze week een slaapkamergewoonte waarvan de oorsprong een klein mysterie is. Hoe komt het nou dat mannen, vanaf het matras gezien, vaak rechts liggen?...

De natuurkundeleraar van wie Ruud Bijl (39, Velserbroek) 25 jaar geleden les kreeg, had indertijd een aardige theorie over deze m/v-kwestie. Hij ging ervan uit dat de ligging wordt bepaald door de seksueel actiefste partner. Uitgaande van zijn of haar rechtshandigheid zou die partner de rechterhand vrij willen hebben op het moment dat hij/zij zich naar de ander toedraait. Dit kan alleen als de actieve partner aan de rechterzijde ligt.

In de klas werd vervolgens een enquête gehouden, waaruit bleek dat de meeste vaders van de leerlingen op die helft lagen. Als de eerder in awem/vmw geponeerde stelling klopt dat de plaatsen in bed zijn verwisseld, schrijft de heer Bijl, 'dan zou dit weleens het resultaat van de seksuele emancipatie van de vrouw kunnen zijn'.

Niettemin blijken nog veel heren traditioneel die rechterkant te claimen, en wel om de reden die Bijls docent al bevroedde. Rechts liggen leidt nu eenmaal tot betere verwen-prestaties, weten Dolf Mol uit Amsterdam en Anneke Keijzer-Wolters uit Vlijmen, daarmee suggererend dat zulks toch nog vooral een mannenzaak is.

Jeanine Koning (27) is het daar blijkens haar reactie van harte mee eens, net als Edwin van der Zon (31, Rotterdam). De hand met de beste motorische vaardigheden moet vrij spel hebben, vinden ze. En dat die hand in de regel aan een mannenlijf vastzit, dat dienen we hier kennelijk voor vanzelfsprekend aan te nemen.

Ria Schaafsma (48, Hoogwoud) meent daarentegen dat het in seksueel opzicht niet veel uitmaakt waar een man in bed ligt, omdat hij ter plekke altijd ineens over twee linkerhanden blijkt te beschikken. Dat hij desondanks toch de rechterkant van het ledikant inneemt, moet dus te maken hebben met iets anders, veronderstelt mevrouw Schaafsma. Zij denkt dat een man het dichtst bij de wekker hoort te liggen, omdat hij vaak de eerste is die 's ochtends uit bed moet - en wekkers schijnen zich in Nederland nu eenmaal aan de rechterzijde van het bed te bevinden.

Een andere, door meerdere lezers geopperde verklaring voor wie waar ligt in bed en waarom, heeft niets met seks (of met wekkers) te maken als wel met een ander oerinstinct: de bescherming van de zwakkere partij. Henriette van der Kleij (43, Dordrecht), An ne Rijkee (57, Oudehaske). Margriet Ui ter wijk (31, Amsterdam) en Wally de Lang (44, Bloemendaal) bijvoorbeeld, vinden het logisch dat ze als vrouw zo ver mogelijk van de deur af slapen. In geval van indringers winnen ze dan tijd aangezien de man 'vooraan' ligt. Mevrouw Van der Kleij heeft weleens geprobeerd zich in dit opzicht te vermannen, maar het is haar tot dusver niet gelukt: 'Dan kom ik erg slecht in slaap.' Ook vaak genoemd in dit verband: het lepeltje-lepeltje liggen. Een rechtshandige man die rechts ligt, kan in deze houding met zijn rechterarm het gevoel van geborgenheid bij zijn partner versterken door die over haar heen te leggen.

Overigens verwisselen vrouwen die net zijn bevallen van plaats in bed, schrijven Ger van Cleef uit Oss en Monique Riemens. Ze gaan zelf de plek bezetten die zich het dichtst bij de deurkant bevindt. Van Cleef: 'Ze moeten bij het horen van kinderen zo snel mogelijk kunnen reageren. Alsof het gevaar ineens geen enkele rol meer speelt. Het is duidelijk: het moederinstinct bij vrouwen wint het van het beschermersinstinct bij mannen.'

Marinelle van Dongen (37, Nijmegen) ten slotte, meent dat de plaats in bed een zaak is van rangorde: 'Als je naast iemand wandelt die je hoger acht dan jezelf, laat je die persoon volgens de etiquette rechts lopen. Zo ook in bed. Traditioneel heeft de man, sorry dames, een hoger aanzien dan de vrouw. Als je op je rug ligt, ligt de man dan ook rechts van de vrouw.'

Tot zover dan voorlopig de territoriumdrift in de slaapkamer. Omdat de feestdagen voor de deur staan, willen we ons in de komende afleveringen van awem/vmw richten op een man/vrouw-mysterie dat zich deze maand in veel huishoudens afspeelt in de keuken. Hoe komt het dat veel mannen de bereiding van luxe feestmaaltijden als een typische mannenaangelegenheid claimen, terwijl je hen anders weinig of niet boven de potten en pannen ziet? Waarom willen veel mannen de eer van een geslaagd kerstdiner opstrijken? Kunnen ze die ambitie ook altijd waarmaken, of gaat aan zijn glorie veel vrouwelijke toegeeflijkheid vooraf? En: hoe verraadt een mannenhand zich in de samenstelling van zo'n diner, of tijdens het koken ervan?

Uw (snelle!) reacties worden zeer op prijs gesteld. Insturen op de lezersvraag waarom het altijd vrouwen zijn die de contacten met de schoonfamilie dienen te onderhouden kan ook nog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden