Alles wat een man/vrouw moet weten

Laatste aflevering van het jaar 2000. Klein citatenboek, samengesteld uit duizenden inzendingen, tientallen onderwerpen, en 52 afleveringen van de rubriek....

'Wat mijn mannelijkheid nog het meest raakt, is het maken van vuur. De vrouwen die ik in de buitensport ontmoet, delen deze gekte niet. De liefde voor een trui die naar kampvuur ruikt wel.' (Ruud de Koning, 36, Zaandam over mannen en fikkie-stoken.)

'Vrouwen die voordringen, wreken zich zo op het missen van werkelijke, gemeende aandacht en interesse van mannen.' (Emmy Dorenbosch, 50, Arnhem, over waarom het altijd vrouwen zijn die voordringen in winkels.)

'Haar in een liefdesscène zien is kijken naar je moeder die fijn aan het tongzoenen is.' (Asjha van den Akker, 38, Amsterdam over waarom veel mannen en ook vrouwen een hekel hebben aan actrice Meryl Streep.)

'Als het aantal poezen dat een vrouw heeft omgekeerd evenredig is aan haar afkeer van mannen, zou ik er minstens tien moeten hebben.' (Mary Reurslag, Venhuizen, over waarom alleenstaande vrouwen vaak een kat hebben.)

'Mannen zijn er veel beter in zich ongegeneerd kind te voelen. En ik, als vrouw, val daar als een blok voor.' (Janneke van Loon, 30, Amsterdam, over waarom het altijd alleen mannen zijn die luchtgitaar spelen.)

'Ik werk met vrouwen uit een andere culturele achtergrond. Zij beklagen zich erover dat hier geen man naar je fluit. Voor hen is dat een teken dat ze nog meetellen. Ze doffen zich op, willen gezien worden. Wij zeuren alleen maar over seksuele intimidatie.' (Ferdi Zwaan, 55, over waarom veel vrouwen zich ongemakkelijk voelen bij het krijgen van complimentjes.)

De man wil (na Studio Sport) even friemelen, gelijk naar het kruis, nog even op z'n hondjes, dan is het klaar. Met dat vooruitzicht is het voor vrouwen dus niet zo moeilijk te zeggen dat er geen zin is. (Mevrouw M. de Groot-Verburg, 26, Amstelveen, over geen zin in seks bij vrouwen.)

'Als ik op zondag wakker word en even een bezoekje aan mijn man wil brengen, vind ik hem naakt in zijn skailederen fauteuil achter de computer, zijn geslachtsdelen zodanig ingekrompen dat ik me er in gelukkiger tijden geen voorstelling van had kunnen maken. Even kijken of er een e-mailtje is. (Eva van Dijk-Kriz, 51, Maarssen, over relatie en computer.)

'Iedere kerel weet hoe het is om de vrouw de was opnieuw te zien ophangen/opvouwen en vooral: in de kast te zien leggen. En wie kent niet het fornuis dat iets schoner moet en de badkamer die niet naar voldoening is gedweild. Heel gezellig.' (Stephan van der Voort, Deventer, over waarom het huishouden onderwerp blijft van veel onbegrip en ruzie tussen mannen en vrouwen.)

'Als vrouwen zich al in het zweet werken, is het om af te vallen.' (Rogier Schippers over waarom vrouwen niet van voetbal houden.)

'Onze buren in de Bijlmer hebben ons op meerdere zomernachten tot dingen gebracht die zonder geluidshinder nooit waren gebeurd.' (Gerbrand Visser, Amsterdam, over hoe het komt dat vrouwen tijdens het vrijen meer geluid maken dan mannen.)

'De meeste vrouwen hebben moeite met directe aandacht. Met een sappige anekdote in het middelpunt van de belangstelling staan? Ondenkbaar voor de meeste vrouwen. Dus dan maar genieten van indirecte aandacht. Via je kinderen, je interessante baan, of het boek dat je aan het schrijven bent.' (Inge Belgrave, 41, Beuningen, over waarom vrouwen op feestjes graag vertellen dat ze een boek aan het schrijven zijn.)

'In de kroeg, drank, lekker lijf, je belandt bij hem in bed. Je ontlaadt van je seksuele spanning, heerlijk! Dan word je wakker, ongewassen en geheel nuchter, vreemd huis, mascara plakkend op mijn wimpers, overal liggen kleren. Waar is je toilet, vraag ik, kan ik even douchen? Geen teken van leven. Ik wil het zo graag even afsluiten met een kop koffie. Ik kijk in de spiegel en voel me hoerig. Moet ik zo over straat?' (Marleen van de Akker, Maastricht, over het seksleven van alleenstaande vrouwen.)

'Deze man ken ik. Inderdaad bezit hij humor, is hij filosofisch ingesteld, rustig en 37 jaar oud. Hij is echter ook getrouwd en wel met mij. Aangezien hij vaker op advertenties schrijft, moet u zijn reactie maar niet serieus nemen. Net zomin als hij ons huwelijk kennelijk serieus neemt. Verder kan ik u melden: hij is geen lid van de vrijwillige brandweer.' (De vrouw van een inzender die zich aanbood naar aanleiding van de hartenkreet van een 37-jarige vrouw. Zij bekende wegens gebrek aan seks naar de brandweermannen in de kazerne bij haar om de hoek te loeren.)

'Als de heer Wicher van der Bemt mij 's zomers tegenkomt en tussen mijn schoenen en korte jurkje een paar onderbenen ziet die qua haargroei niet onderdoen voor die van de gemiddelde man, vraag ik me af of hij nog steeds zo blij verrast zou zijn.' (Karin de Jong, 39, over scheren bij vrouwen.)

Volgende week gaan we weer gewoon verder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden