Alles wat een man / vrouw moet weten

Mannen houden er niet van als een partner een 'goed gesprek' met hen wil. Zo'n gesprek draait er namelijk altijd op uit dat hij beterschap moet beloven....

Veel nieuwe en ook interessante vragen van lezers. We gaan er aan het slot van deze aflevering weer een paar in de groep gooien. Eerst nog enig oud zeer. In de rubriek van vorige week kwam ter sprake dat er mannen zijn die gaan drinken omdat ze niet tegen het gezeur van hun vrouw kunnen. Poeh hé. Dat is natuurlijk geen kinderachtige beschuldiging aan het adres van je partner. Veel mannen die nog geen vaste verkering hebben en nog gewoon af en toe een biertje of een wijntje pakken omdat ze dat lekker vinden, zullen zich afvragen hoe erg dat dan wel niet moet zijn: het zeuren van vrouwen.

Martina Roukema uit Amsterdam legt uit hoe volgens haar de vork in de steel zit: 'Wat voor vrouwen een goed gesprek is, heet zeuren voor mannen. Ik begrijp dat wel, want die goede gesprekken gaan zelden over wat er leuk aan hem is, vaker over zijn (vermeende) tekortkomingen. Hij zou wat meer zus en wat minder zo. Geen wonder dat een man er niet naar uitkijkt. Want in zo'n gesprek moet hij dan weer beterschap beloven, met als gevolg dat hij op zaterdag de wc aan het schoonmaken is, of met de kinderen in het park loopt, in plaats van dat hij lekker ligt uit te slapen.

'Een man heeft dus geen enkel belang bij "goede gesprekken" met zijn vrouw. Hij wil gewoon zijn wat hij altijd al was en daarom is ze per slot van rekening ook voor hem gevallen. Dat jongensachtige type, met die vrolijke uitstraling en die baan met carrièremogelijkheden. Hij weet wat ervan komt als hij te veel goede gesprekken met haar voert; dan wordt hij net zoals al die anderen en dan verdwijnt wat hem destijds zo anders maakte dan de rest.'

En zo vloeit uit het een het andere voort. Heb je ineens een man thuis zitten die op zaterof zondagmiddag al rond een uur of drie 'de tijd rijp' acht om de sloffende gang naar de wijnkelder of de koelkast te maken.

Lies Top (14, Harderwijk) probeert er zich op haar leeftijd al een voorstelling van te maken. Vrouwen hebben het op dat vroege tijdstip in het weekend vaak nog druk met kinderen, of al druk met koken, schrijft Lies. De ernstige aard van die werkzaamheden staat niet toe dat je als vrouw daarbij een flesje Grolsch opentrekt of er gezellig een gin-tonic bij neemt. Een vrouw zou dan al snel als een 'zuipschuit' of een 'lui iemand' bekend komen te staan. Een man daarentegen is om drie uur 's middags dikwijls al in de gelegenheid om maar wat aan te rommelen, en dat kan best met iets te drinken erbij, vindt een man. Denkt Lies. Overigens liggen bij Lies thuis de scheidslijnen niet zo heel scherp: 'Ik kom uit een gezin waar de rolverdeling niet zo standaard meer is. Mijn broer en ik zijn 16 en 14, en hoeven dus niet de hele tijd meer bezig gehouden te worden. Ook koken mijn vader en zijn vriendin samen, waarbij zij allebei een glas bier of wijn pakken. Maar ik snap dat dit niet voor alle huishoudens op gaat.'

Afhankelijk van het aantal inzendingen over dit onderwerp zullen we er de komende weken aandacht aan blijven besteden. Dat doen we niet meer over de stelling-Joa chimsthal, over wie er lelijker zijn als ze in dezelfde blauwe overall gekleed gaan, mannen of vrouwen. Reacties die daarop zijn binnengekomen, verwijzen allemaal terug naar een soortgelijk (mislukt) experiment in de Mao-tijd in China en leveren geen nieu we inzichten meer op. Sorry. Het is ook een kwestie die thuis niet tot een beter begrip voor elkaar leidt: een lelijke man of een lelijke vrouw blijft een lelijke man of een lelijke vrouw. Je doet er niks aan.

Dan dus een aantal nieuwe onderwerpen om op te schieten. Waarom maken mannen altijd pas hun gordel vast nadat ze de auto gestart hebben, vraagt Frans Vermeulen (41, Utrecht) zich af. Volgens hem onderscheiden ze zich daar categorisch in van autorijdende vrouwen, die de contactsleutel pas omdraaien nadat ze zijn vastgegespt.

Deirdre van der Steen (52, Amsterdam) wenst graag antwoord op de vraag waarom de meeste mannen het verdommen om een tas mee te nemen als ze boodschappen gaan doen, zodat ze iedere keer met een nieuw plastic tasje thuiskomen. 'Is het niet stoer en te huisvrouwen-achtig om met een boodschappentas te lopen? Of komt het uit de tijd dat ze nog jagers waren dat ze altijd de handen vrij willen houden?'

Arjen Cense uit Eindhoven wil weten waarom vrouwen altijd hun bed danwel bankstel helemaal vol leggen met kussens, terwijl mannen een bloedhekel hebben aan die dingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden