alles wat een man / vrouw moet weten

Jonge hond, oude hond, wat voor man je ook in huis hebt: een theedoek kunnen ze niet vouwen. En ook deze week: waarom kijken vrouwen altijd zo lang in de menukaart?...

Groot misverstand onder mannen: de neiging zichzelf bij vrouwvolk aan te prijzen in de hoedanigheid van 'jonge hond'. Zeker als de jonge hond in kwestie verstopt zit in een al wat ouder beestje. Vrouwen die deze rubriek lezen, kijken onwillekeurig ook vaak naar contactadvertenties, en daarin zien ze het naar hun mening iets te vaak terug, dat van die jonge mannenhond die in het echt waarschijnlijk een oude vervilte poedel is.

Antoinette Meijer (45, Emmen 'en dit jaar 25 jaar getrouwd'), hanteert 35 jaar als leeftijdsgrens bij jonge hondjes. Kerels boven die fatale leeftijd moeten een andere omschrijving voor hun olijke kwiekheid vinden, vindt ze. En o ja, ook de vele 'knappe', 'verzorgde' en anderszins 'goeduitziende' mannen in al die contactadvertenties zouden eens moeten dimmen. Zij bestaan namelijk helemaal niet, vermoedt Antoinette Meijer. Dat wil zeggen: in het gewone dagelijkse leven te Emmen komt zij ze niet tegen!

Fred London (42, Culemborg) wil als jonge hond ('Ja, ik voel mij aangesproken') de dames-critici zijn tanden wel laten zien. Het is namelijk helemaal niet zo dat speelse mannetjesdieren van 42 of ouder dit gedrag vertonen om er vrouwen mee te verleiden. Jon ge hond zijn, heeft iets veel nobelers. Het is je verzetten tegen 'ingedommelde leeftijdgenoten, die zich luiheid, doodsheid, zelfingenomenheid en arrogantie menen te kunnen permitteren. Hun creativiteit en ide a lis me zijn een cynische dood gestorven'.

Daar staat de jonge hond in zijn levenswandel dus diametraal tegenover. Om in de dierenvergelijkingen te blijven: de jonge hond is een blije vis, 'met alle opties open'. Hij is 'creatief, geil, vol humor en niet te vergeten: zelfspot. Alles doet het immers nog. En wie laat zich dat allemaal zonder slag of stoot afpakken?'

Er zijn ook een heleboel dingen waaraan mannen en vrouwen zich ergeren, n dat ze elkaar via een contactadvertentie hebben leren kennen. Bij de eerste kennismaking in een restaurant zal het je als vent misschien niet ogenblikkelijk opvallen, maar allicht dat het bij de tweede of derde keer aan het begin van een etentje wel gebeurt: vrouwen kijken véél langer in een menukaart. Zij ergeren hiermee hun tafelgenoot, en vaak ook nog eens de ober ('Tuurlijk, grrrr, kijkt u nog even gerustellipse'). 'En als het maken van een keuze eenmaal is gelukt, blijken de gamba's waarnaar haar voorkeur uitgaat niet voorradig, 'en begint het hele circus opnieuw!', zucht Jos Tissen (41, Heemstede). Hij wil graag weten wat de verklaring is voor dit veelvoorkomend horeca-verschijnsel.

Ook thuis blijf je tegen de vreemdste kwesties op lopen. Gerda van Gelder (39, Utrecht) heeft een echtgenoot die sinds enkele maanden kookt in een kookschort. Hij heeft het van haar afgekeken, dat schort, het bevalt goed, maar het blijft Gerda aan haar ziel knagen dat haar man zijn kookschort niet af doet als de deurbel gaat, terwijl vrouwen dat altijd zullen doen. Gerda zal 'er niet over piekeren' om de voordeur open te doen met haar eigen kookschort aan, schrijft ze. Herkenbaar?

Net zo pittig is de vaststelling van Claire de Winter (45, Amsterdam) dat je mannen nog steeds niet kunt vragen de hand- en theedoeken op te vouwen op de wijze zoals generaties vrouwen in Nederland dat al eeuwen doen: namelijk op de juiste wijze. 'In ons huishouden vouw ik vrijwel altijd de was op, en dan gaan de handdoeken en theedoeken twee maal in drieën.

'Die enkele keer dat mijn man het doet, gaan ze drie maal in tweeën. De stapels passen dan niet goed in de kast. Het helpt niet als ik hem daarop wijs, de volgende keer doet ie het opnieuw. Kunnen mannen zoiets simpels echt niet meer aanleren als ze 40+ zijn?'

We veroorloven ons ook nog een keer terug te komen op het mysterie van de fietstrappers, want veel lezers tobben nog met het door Ans Swieber ingebrachte raadsel waarom het zo is dat mannen hun voeten er plat op zetten, waar vrouwen trappen met de voorste helft van hun voet. Irma Wagte len berg (38, Coevorden) en haar vriend menen dat het te maken heeft met de zadelhoogte. Vrouwen zitten hoger op de fiets dan mannen. De vriend van Irma denkt dat vrouwen hun zadel hoger zetten om zich op gelijke hoogte te bevinden als de mannen met wie ze meefietsen. Irma zelf gelooft dat mannen hun zadel lager zetten 'om hun klokkenspel meer ruimte te geven'. Moeilijke kwestie dus ook weer. We komen erop terug.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden