Alles vanzelf

De prijzen van soft- en hardware zijn de laatste jaren steeds lager geworden, maar desondanks zijn de kosten voor het gebruik van pc's dramatisch gestegen....

GERARD GERADTS

De praktijk bewijst dat een onervaren gebruiker inderdaad een geweldige tijd kwijt kan zijn met het installeren van nieuwe software, het leren ermee om te gaan, het beheren van bestanden, in het algemeen met het rommelen rond een pc. Er worden ook fouten gemaakt, die weer tot extra kosten leiden, zoals het per ongeluk wissen van bestanden. De kosten kunnen nog verder stijgen als onervaren gebruikers elkaar gaan helpen, waardoor een ondergronds lamme-helpt-blinde-circuit ontstaat.

Maar zie, er gloort een oplossing. De klik-klak-klaar computer, ook wel plug and play genoemd, verschijnt in de winkels. Het is mogelijk om een IBM-printer aan te sluiten op een computer van Hewlett Packard en vrijwel zonder tussenkomst van de gebruiker vinden die twee elkaar. Als beide apparaten plug and play ondersteunen, kan de pc een signaal naar de printer sturen met het verzoek te melden wie hij is en wat hij van de pc verwacht om zijn werk goed te doen. Hetzelfde geldt voor andere randapparaten, zoals modems, geluidskaarten en monitoren.

Ook op softwaregebied begint het klik-klak-klaar op te komen. Windows 95 helpt mee in het plug-and-play-spel maar neemt bijvoorbeeld ook dat ingewikkelde klusje van geheugenbeheer over. Er zijn freaks die er uren voor over hebben om zoveel mogelijk bytes aan conventioneel geheugen vrij te maken, maar voor de meeste andere (DOS-)gebruikers is geheugenbeheer een onbegrepen terrein. Er is voorts software die via een menu de gebruiker helpt bij het installeren van verschillende applicaties.

Bij grote bedrijven kan deze hulp aanmerkelijke kostenbesparingen opleveren en bij kleinere bedrijven en particulieren worden op die manier vaak problemen opgelost die anders niet op te lossen waren of waar een handige buurman voor nodig was. Hewlett Packard, die het principe van plug and play ondersteunt, stelde onlangs vast dat slechts twintig procent van de kleine kantoren over eigen technische kennis beschikt. Maar al te vaak moet een en dezelfde medewerker zich bezighouden met alle facetten van computergebruik zoals installatie, softwaregebruik, bestandsbeheer en onderhoud.

De systeembeheerder bij de grote bedrijven en het manusje-van-alles bij de kleine, krijgen het langzamerhand makkelijker omdat de informatietechnologie eindelijk het belang van de gebruiker voorop zet. Een weelde aan tijd komt vrij als die zich niet meer druk hoeft te maken over jumperinstellingen, dma-lijnen, irq's, upper memory, extended memory, biossen en ander ongerief.

Maar vóór het zover is zitten we nog met een hele vloot aan pc's die niet aangepast zijn aan het plug and play-paradijs. Voordat die pc's afgeschreven en vervangen zijn en voordat op iedere pc een gebruikers-

vriendelijk besturingssysteem draait, zijn we een aantal jaren verder.

Het blijft dus nodig en zinvol om handboeken te lezen, computers uit elkaar te halen, software te installeren, en instellingen te wijzigen. Het is echter de vraag of er nog de peperdure cursussen voor nodig zijn die in schijnbaar steeds grotere aantallen worden aangeboden. Ik heb onlangs op een van die cursussen een zeer kundig docent horen beweren dat hij naar wat anders uitkeek omdat pc-beheer en -uitbreiding niet meer leuk zijn.

Steeds meer wordt immers door de hardware en software zelf geregeld. Als het je lust en je leven is om extra harde schijven in te bouwen, scsi-kaarten te plaatsen, printers aan te sluiten en net zo lang te lummelen met de instellingen tot het werkt, dan zie je met teleurstelling de nieuwe ontwikkelingen aan waardoor alles vrijwel automatisch verloopt.

Voor degenen die toch voor pakweg drieduizend gulden gedurende drie dagen in een benauwd lokaaltje opgezadeld willen worden met oplossingen die een probleem zoeken, een paar tips:

- neem een aantal problemen uit je eigen praktijk mee en vraag aan de docent die te behandelen

- vraag titels en schrijvers van een paar ècht goede boeken op het terrein van pc-beheer en -uitbreiding zodat je de stof die je nodig hebt op je gemak kunt nalezen

- neem een cursus die de gelegenheid biedt om met de ingewanden van de pc te stoeien. Plaats eens een geluidskaart of een extra harde schijf en kijk of hij het doet. Er kan weinig stuk gaan en hulp is op afroep beschikbaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden