Column

'Alles van ING is bijna nog vaker kapot dan van de NS. En dat is vrij vaak'

ING-baas Jan Hommen is een jokkebrok, schrijft columnist Bert Brussen. Vorig jaar zei hij immers dat storingen nooit meer zouden gebeuren. 'Hij stapt op in oktober. Het zal zijn tijd wel duren.'

Jan Hommen op bezoek bij de New York Stock Exchange. Beeld anp

Gisteren had iemand in mijn omgeving een 'Raboreader' nodig. Dat is een soort rekenmachine waarin een Rabobankpas kan worden gestoken en dan kan er geld worden overgemaakt via de website van de Rabobank. Er was nergens een Raboreader te vinden uiteraard. Ik bood aan zijn betaling dan maar te doen via mijn ING-rekening (voorheen Postbank-rekening, voorheen Girorekening ('Giroblauw past bij jou!'), voorheen Postgiro). Het internetbankieren van ING gaat namelijk niet met een kaartlezer die op een rekenmachine lijkt, maar met een TAN-code die wordt toegezonden via SMS. Zo gezegd, zo niet gedaan.

Want ING.nl was kapot. Weer kapot. Ik ben al jaren ING-klant maar alles van ING is bijna nóg vaker kapot dan van de NS. En dat is vrij vaak. Dan spreek je echt over T-Mobile-achtige faalproporties.

Raar: in 2012, toen ING-klanten heel lang heel erg weinig konden vanwege een storing, vertelde ING-baas Jan Hommen (1,3 miljoen per jaar) op televisie dat zoiets 'echt niet meer gaat gebeuren'. Hij keek er heel oprecht bij.

Leugentje
Dat is toch raar? De baas van een, soort van, semi-staatsbank die op televisie tegen alle klanten liegt dat zoiets nooit meer gaat gebeuren? Zou die meneer Hommen niet netjes opgevoed zijn? Nou ja, dit is natuurlijk zo'n befaamd 'leugentje om eigen bestwil'. Daar valt ook wel weer wat voor te zeggen. Bovendien, hij stapt op in oktober. Het zal zijn tijd wel duren.

Maar toch. Meneer Hommen heeft staan liegen. Hij heeft heeft beloofd dat iedereen voortaan weer bij de eigen centjes kan komen. Gisteren merkte iedereen dat als meneer Hommen zoiets belooft dit eigenlijk betekent dat het geld van iedereen op slag verdwenen kan zijn. 'Poef, and it's gone!'.

Ik denk dan: die belofte dat ons spaargeld tot 100.000 euro gegarandeerd is door de overheid zal ook wel een leugen zijn. Echt waar, vertrouwt u mij (ik lieg nooit): het is een illusie te denken dat u altijd vrij over uw eigen geld zult kunnen beschikken. Waarschijnlijk om dat nog even in te wrijven was gisteren ook het online bankieren van de Rabobank ineens kapot (niet dat dit uitmaakt zonder te beschikken over een Raboreader, maar toch). Duidelijker kan het niet.

Gedurende dat ene korte moment dat al mijn bankrekeningen onbereikbaar waren, was ik net zo kapitaalkrachtig als de gemiddelde bosmarmot.

'Boerenbraadlul'
Wat er nu gaat gebeuren met die jokkebrok meneer Hommen van ING? Die krijgt straks een bonus. Een net iets grotere bonus dan in 2012. Daarna zal hij door de financiële pers worden toegejuicht als ware hij Sjoerd van Keulen voor de val van SNS-bank zelve. Uiteindelijk komt er een moment dat meneer Hommen niet meer over zijn geld kan beschikken (bijvoorbeeld omdat het in Cyprus staat geparkeerd) en koopt hij in paniek waardeloze vastgoedfondsen waardoor zijn bank omvalt. Daarna vliegen er helikopters boven zijn huis, noemt iedereen hem 'boerenbraadlul' en wordt hij ernstig bedreigd. Wat dan natuurlijk allemaal de schuld is van Powned en Jelle Brandt Corstius.

Heel misschien zal ooit een enquêtecommissie worden samengesteld. Die gaat dan aan meneer Hommen vragen of hij zich wil verantwoorden. Meneer Hommen zegt dan dat hij zich niks kan herinneren. Later zal een evaluatiecommissie met een rapport komen waarin staat dat alles netjes is afgehandeld.

Niet aan de orde: een rechtszaak waarin meneer Hommen een celstraf tegen zich zal horen eisen. Die door de rechter zal worden verworpen omdat meneer Hommen 'emotioneel al genoeg is gestraft'.

Vrije markt
Binnenkort zal een staatssecretaris antwoorden geven op vragen die door de PVV of SP zijn gesteld naar aanleiding van de jokkenbrokkende ING en hun mede met belastinggeld betaalde talent voor ICT-falen. Het antwoord zal zijn dat de overheid geen zeggenschap heeft over dit soort zaken wegens de vrije markt.

Een beetje zoals dat al eerder ging met het falen van de NS, het frauderen van een Ahold-baasje, de bouwfraude, de bankencrisis, de bonustrekkers, PostNL, kabelaars, en de miljoenen verslindende ICT-projecten van de overheid. Om over de OV-chipkaart maar te zwijgen.

Ik ben nu even pinnen. Het schijnt dat flessen alcohol een solide belegging zijn voor als het systeem helemaal instort. Proost.

 
Ik denk dan: die belofte dat ons spaargeld tot 100.000 euro gegarandeerd is door de overheid zal ook wel een leugen zijn
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden