Alles schudt en schokt in Lima

Het hotel zwaait tijdens de aardbeving in Peru. Er vallen ruim vijfhonderd doden. Dat aantal kan fors stijgen...

‘Maak je niet druk’, zegt de manusje-van-alles van hotel Colón trots, terwijl wij met afgrijzen naar het driftig heen en weer zwaaiende gebouw opkijken. ‘Hier gebeurt niets. Geloof mij, dit is een aardbevingsbestendig hotel.’

Wij, ijlings gevluchte gasten en tientallen hysterische passanten en omwonenden, zijn daar niet zo van overtuigd. De beving duurt eindeloos lang en het zwaaien van het twaalf verdiepingen hoge gebouw is zo sterk dat het elk moment bovenop ons kan vallen. Dus schuiven we nog verder achteruit de straat in, maar daar vormen de elektriciteits- en telefoonpalen met hun woud van kabels een levend dak dat op instorten staat.

Alles schudt en schokt in Lima. Geparkeerde auto’s dansen alle kanten op en het asfalt van de straat lijkt een rupsband waarop wij ons slechts met de grootste moeite staande kunnen houden. Alles begeleid met het oorverdovende lawaai van duizenden trillende ruiten en het gekrijs van doodsbange mensen. Twee minuten, de tijd die de beving aanhoudt, lijken een eeuwigheid.

Aan het begin van die twee minuten probeer ik in mijn hotelkamer mijn laptop in mijn tas te stoppen, als de tas er plotseling vandoor gaat. Ik kijk om mij heen en zie dat ook andere objecten in mijn hotelkamer tot leven zijn gekomen. In dit deel van de wereld zijn aardbevingen aan de orde van de dag, dus herken je de situatie op slag en weet je wat je te doen staat: alles laten vallen en als een speer naar buiten. Gelukkig zit ik deze keer op de tweede verdieping en sta ik snel op straat.

Doorgaans is het daarmee over. Nog voor je op straat staat, is de gemiddelde beving al voorbij zonder noemenswaardige gevolgen. Maar deze van woensdagavond 18.41 uur in Peru is van een andere orde. De kracht van 7,9 op de schaal van Richter, gecombineerd met de ongebruikelijk lange duur van twee minuten, leidt tot grote paniek in de hoofdstad. In het hele land zijn zeker vijfhonderd doden gevallen en vijftienhonderd gewonden.

De chaos in de miljoenenstad Lima is enorm. Alle telefoonverkeer, zowel mobiel als vast, is weggevallen, en iedereen wil nu, middenin de avondspits, zo snel mogelijk naar huis om te zien of alles in orde is. In de laaggelegen wijk Punta, vlak bij de haven van Callao, wordt de chaos nog vergroot door een evacuatiebevel met het oog op een mogelijke tsunami. Vooral in de oude binnenstad blijken later de nodige panden te zijn ingestort. Urenlange chaos ook op het vliegveld van Lima, dat wordt ontruimd omdat tal van plafondplaten naar beneden zijn gekomen.

‘Waar is het feest?’, grijnst een dikke hotelgast die samen met zijn zwangere vrouw niet in twee minuten naar beneden kon komen. Het volle whisky-glas in zijn trillende hand tikt tegen zijn voortanden. ‘Ik dacht dat er zo gedanst werd dat de hele tent stond te schudden.’ Hij gaat later weer naar boven, maar veel andere geschokte gasten besluiten de nacht op straat door te brengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden