Alles onder vier meter water

Duitsers zetten de Wieringermeer onder water.

Standbeeld De Maaier te Wieringerwerf. Op de voorzijde van het standbeeld staat:
Standbeeld De Maaier te Wieringerwerf. Op de voorzijde van het standbeeld staat: "Hier werd een toekomst geboren, bouwt voort". Aan de achterzijde: "Uit erkentelijkheid door de eerste bewoners van de Wieringermeer aangeboden aan de Wieringermeerdirectie bij haar afscheid op 29 september 1941". Eind 1945 is de Wieringermeer door de Duitsers onder water gezet.Beeld anp

Landgoed Linschoten, 19 april 1945

Groningen is genomen. Ons oude, beste, brave Groningen! Het is 'een troosteloos gezicht', zoals in het krantje stond, hoe alle gebouwen beschadigd zijn, maar de bevolking is 'buiten zichzelf van vreugde'.

Ze zijn 35 km van Amsterdam op het ogenblik. Barneveld en Putten zijn genomen. Er zijn zwaardere oorlogsvliegtuigen boven ons dan vroeger. Eerst alleen Typhoons en Spitfires, maar nu ook tweemotorige zware jachtbommenwerpers, die een gierend geluid maken en met een paar schoten een auto stuk kunnen schieten.

's Nachts gingen er ontzettende schokken door het hele huis. Niemand weet wat het is. In Utrecht (wij dachten dat het Utrecht was) dachten ze dat het in Amersfoort was. Men zegt dat de Wieringermeerpolder onder water is gezet. Denk je eens in: een nieuw geschapen land, met honderden nieuwe boerderijen, met bezaaide akkers, met nieuwe wegen en dorpen en een heel volk van mensen - dat alles onder vier meter water.

Laten we hopen dat het niet zo is. Niemand heeft er iets aan. De Duitsers niet, want als verdediging kan dit niet dienen. De Geallieerden hebben er geen last van.

Wie er last en jarenlange schade van hebben, dat zijn wij natuurlijk weer. We zitten hier met 100.000 moffen in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.

Maarten Reinink (1928-1974), hield als scholier een dagboek bij, werd neuroloog en psychoanalyticus. Ingekort fragment uit Dagboek voor New York. Landgoed Linschoten / Thoth, 2001.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden