Alles normaal na zomerse rondreis

Een megahotel op Tenerife, een sporthal in Stargard, het casino in Deauville, speelzalen in Oostende en Scheveningen, kwalificatietoernooien voor Bermuda Bowl en Venice Cup, de baai van Mangaratiba in Brazilië en de Erasmusuniversiteit in Rotterdam....

Toen onlangs een niet-bridgende vriend belangstellend informeerde waar ik de zomer in ledigheid had doorgebracht viel hij bij het horen van de bovenstaande rondreis van de stoel van verbazing. Ook nationaal kunnen bridgers van divers pluimage continu aan de slag. De kalender op de achterkant van BRIDGE (het maandblad van de NBB) vermeldt in Nederland ook in de vakantiemaanden dagelijks wel de een of andere drive.

De verwondering van mijn vriend over het actieve bridgeleven steeg nadat hem duidelijk werd dat eind augustus overal in Nederland partners in een vers partnership de koppen bij elkaar steken. Een vaste combinatie die al jaren samenspeelt besluit tot ingrijpende veranderingen om niet in oude gewoontes vast te roesten. Nieuwe en al bestaande viertallen plannen een ambitieus oefenprogramma om goed beslagen ten ijs te komen in de districts, regionale of landelijke competitie.

Voor de derde keer stomverbaasde blikken. Bridgers lassen toch wel tussen de jaargetijden een periode van rust in? Het nationale bridgeseizoen staat vlak voor de deur. Op 15 september gaat de Meesterklasse van start en de agenda van de nationale topspelers is tot diep in de lente boordevol met viertallen- en parencompetitie, topcircuit en selectie voor het EK-team. Waarna in het begin van de zomer van 2002 het internationale circus met EK-landenteams, Rosenblum Cup en WK-paren als belangrijkste attracties weer op volle toeren gaat draaien. Het Nederlandse vrouwenteam wacht eind oktober op Bali als opwindend intermezzo de verdediging van de in 2000 veroverde wereldtitel.

De zomerse rondreis leverde een royale handvol boeiende en leuke spellen op. Bas Drijver en Sjoert Brink wonnen zilver bij het WK-juniorparen. Op een van de eerste spellen van dat kampioenschap (diagram 1) sloegen zij hard toe.

Zie diagram 1

west noord oost zuid

-- pas pas 1SA

pas 2* pas 2*

pas pas dbl pas

pas pas -- --

Oost, Drijver, liet als een hongerige wolf en niet gehinderd door de ongunstige kwetsbaarheid in de uitpaspositie een informatiedoublet los. West, Brink, wist daarmee wel raad en besloot 2* gedoubleerd tegen te spelen. West vermeed een fatale uitkomst in een zwarte kleur en koos voor een kleine ruiten. De leider speelde *10 - hij geloofde niet dat west onder de heer was uitgekomen - voor de heer van oost die *B naspeelde, *V en *H van west. Een tweede ruiten voor de vrouw in de dummy. Harten voor *A in oost die een kleine schoppen speelde, *2 in zuid en de vrouw van west. Een derde keer ruiten voor het aas, uit zuid een schoppen weg. Harten via *V voor de heer van west die harten doorspeelde voor de secce *B van de leider. Klaveren aas en een klaveren getroefd, bij oost viel *10 zodat *9 van zuid hoog was. Met *10 trok de leider de laatste troef van west en moest zelf een kaart afgooien van *H9 en *9: *H kaal zetten of *9 afgooien? Zuid gooide abusievelijk *9 af waarna west met *A en *5 de laatste twee slagen maakte voor twee down en een huizenhoge zaaltop.

Het EK voor landenteams op Tenerife verliep teleurstellend voor Nederland. Tussen alle narigheid door bracht Anton Maas een glimlach om de lippen met het bizarre verloop van bieden en spelen in diagram 2 tegen Kroatië.

Zie diagram 2

west noord oost zuid

-- -- -- pas

pas 1* pas 1*

2* dbl 3* pas

pas dbl pas 4*

pas 4* pas pas

pas -- -- --

Maas als zuid zag na de 1*-opening van zijn partner geen goed bod; voor 1SA was de zuidhand ongeschikt, 2* kon niet en 2* was de inverted minor, 10+ punten. Daarom koos hij voor 1* op een driekaart. Het supportdoublet van noord op 2* toonde een driekaart in schoppen. Na 3* toonde noord met een tweede doublet de grote overwaarde. Kon zuid daarop passen? Met open kaarten gaat 3* twee down maar Maas zag dat niet zitten en besloot de zeskaart klaveren te introduceren waarna noord met 4* een voorstel voor de vier-drie fit deed. Dat wil zeggen, in noords visie. Zuid wist dat hij in een drie-drie fit eindigde en hoopte ongedoubleerd te redden wat er te reden viel.

De schade viel mee. West kwam uit met *A en speelde harten door getroefd door zuid. De leider, Maas, wilde een klaverenslag maken en begon direct met een kleine klaveren. West zag er geen voordeel in deze slag te troeven. Juist: dan wordt 4* gemaakt. West gooide een harten af. Onjuist: door een ruiten weg te doen gaat 4* down. Zuid had nu een klaverenslag binnen, stak over naar *A en sneed *V eruit. In totaal drie keer troef, *H en drie keer ruiten. De leider telde zijn slagen: *A, vier troefslagen, *H en vier ruitenslagen. Tien slagen en een lachwekkende +620 voor Nederland.

In veel wedstrijden van het EK eindigde zuid in diagram 3 in een klein slem in klaveren. Met twee hartenverliezers leek het contract onmaakbaar.

Zie diagram 3

west noord oost zuid

-- -- -- 1*

pas 1* pas 2SA

pas 4* pas 4*

pas 4* pas 4SA

pas 5* pas 5SA

pas pas 6* dbl

pas pas pas --

West kwam uit met klaveren voor het aas van zuid die een klaveren troefde, overstak naar *A en ook de laatste klaveren troefde. Met *H de twee uitstaande troeven getrokken en de schoppen in drie keer geëlimineerd eindigend bij *A in de dummy. Er resteerden in noord en zuid alleen rode kaarten.

Hoe kon de leider een hartenverliezer vermijden Daarvoor moeten de harten op een vriendelijke wijze verdeeld zijn. Met *HV, *HB of *VB sec kan zuid *A spelen en met harten van slag gaan. De speler met twee plaatjes kaal moet vervolgens in de dubbele renonce spelen. Dit lukt ook als west of oost één enkele honneur sec heeft; dan kan de leider de eerste hartenslag duiken zodat de speler met de secce honneur in de dubbele renonce moet spelen. De hartenhonneur overnemen helpt niet, dan zit die speler in harten ingegooid.

In het eindspel speelde zuid een kleine harten uit de dummy en oost produceerde *H. Sommige leiders lieten oost de slag houden en betreurden dat omdat oost *V naspeelde zodat een tweede hartenverliezer onvermijdelijk was. De leiders die de heer direct met het aas namen en harten doorspeelden waren gelukkiger en scoorden +920.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden