Alles is weer goed tussen Hillen en Wilders

DEN HAAG - 'De PVV levert als bondgenoot, en dat doet ze ruimhartig.' Met die woorden probeerde minister Hans Hillen van Defensie (CDA) zondag de angel te trekken uit een conflict met PVV-leider Geert Wilders.


Wilders noemde Hillen in een interview met NRC Handelsblad afgelopen weekend een 'brekebeen' en een 'verdwaalde geest'. Wilders deed zijn uitspraken in dezelfde krant als Hillen, die een week eerder gedoogpartij PVV had weggezet als 'geënt op emoties, op onrust, op bezorgdheid, op negatieve gevoelens.' Wilders moet volgens Hillen 'steeds feller worden om zijn achterban te boeien, want de kiezer raakt gewend aan de boosheid.'


In het televisieprogramma Buitenhof probeerde Hillen duidelijk olie op de golven van het conflict te gooien. De CDA'er schetste de aanvaring als een bedrijfsongevalletje tussen professionele politici. 'Ik heb mij verstout kritiek op de PVV te hebben. De PVV is kennelijk zo boos dat ze terugkaatst. Alleen speelt Wilders wat meer op de man, ik op de bal. Maar goed, point is taken.'


Hillen heeft de steun van de PVV de komende tijd hard nodig. Hij is in de problemen gekomen omdat hij misstanden bij een inkooponderdeel niet aan de Tweede Kamer heeft gemeld. De minister rekent erop dat de oppositie een motie van afkeuring indient, die hem de kop kan kosten als er een meerderheid voor stemt. Dan moet de PVV wel voor die motie stemmen.


Daarnaast stuurt hij volgende week het feitenrelaas over de mislukte reddingsoperatie van een marinehelikopter in Libië naar de Tweede Kamer. Ook die affaire kan Hillen in de politieke problemen brengen. Een paar weken later ontvouwt hij voorstellen om liefst 10 duizend banen bij Defensie te schrappen. Bij die enorme operatie is de steun van de PVV voor het kabinet onontbeerlijk.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden