Alles is nog mogelijk, maar waarschijnlijk is het niet

Bernie Sanders heeft acht van de laatste negen voorverkiezingen gewonnen van Hillary Clinton, Ted Cruz liet deze week zijn tanden zien aan Donald Trump door te winnen in Wisconsin en Colorado. Alles is nog mogelijk, maar waarschijnlijk is het niet, concludeerde onze correspondent eerder deze week. Hoezo? U leest het in deze USA16-nieuwsbrief.

Hillary Clinton na een tochtje met de New Yorkse metro. Beeld reuters

SANDERS EN CRUZ BLIJVEN WINNEN

Maar er moet nog een hoop gebeuren

De koplopers van de race om de presidentskandidatuur, Donald Trump en Hillary Clinton, hebben een pittig weekje achter de rug. Clinton verloor dinsdag in het belangrijke Wisconsin in alle districten behalve één, die van hoofdstad Milwaukee, van opponent Sanders. Vannacht won Sanders ook in het kleine staatje Wyoming.

Ook Cruz is bezig aan een opmars. Hij behaalde in Wisconsin 48 procent van de stemmen, Trump maar 35 procent. Deze week won Cruz ook de 34 gedelegeerden die Colorado te vergeven heeft. Na afloop van de verkiezingen in Wisconsin sprak Cruz over een 'keerpunt' en na Colorado over een 'klinkende overwinning'.

'Alles is nog mogelijk, maar niet heel waarschijnlijk', concludeerde onze correspondent Michael Persson woensdagochtend na afloop van de voorverkiezingen in Wisconsin.

Ja, Bernie Sanders kan nog de Democratische presidentskandidaat worden. Maar daarvoor moet hij veel harder winnen van zijn opponente. Zo won hij in principe wel van Clinton in Wyoming, maar vertrekken de kandidaten beiden met 7 gedelegeerden uit de staat. Het verschil in percentage was te klein. Dit geldt ook, zij het in mindere mate, voor Wisconsin: Sanders won hier 48 gedelegeerden, Clinton 38. Door de goede start van Clinton en de steun van het overgrote merendeel van de supergedelegeerden kan ze haar voorsprong vasthouden. Sanders moet Clinton dus of met grotere percentages gaan verslaan, of hij moet Clintons supergedelegeerden voor zich winnen - iets wat Obama in 2008 deels aan de overwinning heeft geholpen.

En ja, Ted Cruz kan ook nog op het stembiljet eindigen, maar in de lijn van de verwachting ligt het niet. Trump heeft nog steeds een goede voorsprong met 743 gedelegeerden tegenover de 545 van Ted Cruz. Daarnaast vindt Cruz' christelijke boodschap weinig gehoor in de volgende staat die de campagnekaravaan aandoet: New York. De stad met de Trump tower in het hart en de inwoners die Cruz beledigde door in Iowa met enig dedain te spreken over 'New York values'.

Het meest realistische waarop Cruz, en met hem de partij-elite, kan hopen is een contested convention. Als geen kandidaat op de Republikeinse partijconventie in de eerste stemronde geen meerderheid heeft, dan zijn de gedelegeerden vrij om in de volgende ronde op een andere kandidaat te stemmen.

Beeld de Volkskrant

Elke zondag praten we u bij

Schrijf u in voor de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Dan ontvangt u naast elke werkdag de laatste ontwikkelingen in politiek Den Haag, ’s zondags en op belangrijke momenten ook een mail over de Amerikaanse verkiezingen.

Cruz schudt de handen van zijn aanhangers in Colorado. Beeld ap

MOMENTUMS MOMENTUM

Een natuurkundige term in politieke context

Correspondent Michael Persson gebruikte vorige week in de krant in een bijzin de term momentum, iets wat niet alle lezers hem in dank afnamen. Wat doet het Engelse begrip immers in een Nederlandse krant? Persson legt uit waarom het wellicht een lelijk woord is, maar een mooie term:

'Lelijk, omdat het meestal lui uit het Engels wordt overgenomen zonder verder te bedenken wat het betekent. Mooi, omdat het een natuurkundige term is die precies de lading dekt, terwijl het Nederlandse synoniem juist voor meer verwarring zorgt.

Momentum staat namelijk voor massa maal snelheid. Momentum is wat een bowlingbal heeft die tegen kegels aanrolt: als je hard gooit heeft hij er meer van dan als je zacht gooit (dat is de snelheid), en een zware bal heeft er meer van dan een lichte bal (dat is de massa).

Die combinatie maakt het zo'n mooi begrip. De massa, dat zijn de mensen, en de snelheid, dat is hun enthousiasme, die samen voor een stevige vaart zorgen waarmee een presidentskandidaat verder rolt.'

Lees zijn hele uitleg hier (+).

Sanders groet de New Yorkers die naar hem zijn komen luisteren. Beeld afp

DE OUTSIDERS VAN AMERIKA

Indrukwekkend kijk- en luisterverhaal

Wie in Amerika geen creditcard heeft, is voor lange reizen aangewezen op de Greyhound. Een buslijn voor de outsiders. Radiomaker Jacqueline Maris en fotografe Inge Hondenbrink reisden voor de Volkskrant met deze bus en portretteerden de reizigers. Bekijk en beluister de indrukwekkende tocht die ze maakten op deze speciale website.

Een meisje wacht op de Greyhound. Beeld Inge Hondebrink

DEMOCRATEN IN DE METRO

Wat zijn ze gewoon gebleven. Vorige week schreven we over Republikein John Kasich die de grootste verkiezings-faux pas denkbaar maakte: hij at zijn pizza met een vork. In de aanloop naar de voorverkiezing in New York is het een gouden campagneregel dat je je pizza opvouwt, zoals de New Yorker doet. Deze week was het aan Clinton en Sanders om in een New Yorkse verkiezingsvalkuil te stappen: de metro.

Het begon maandag. De New York Daily Post publiceerde op zijn website een controversieel 9.000 woorden tellend interview met Bernie Sanders (onze correspondent legt hier de controverse uit) waarin onder meer bleek dat working class hero Sanders niet eens weet hoe de metro werkt.

Sanders: I know how to ride the subways. I've been on them once or twice.
Daily News: Do you really? Do you really? How do you ride the subway today?
Sanders: What do you mean, "How do you ride the subway?"
Daily News: How do you get on the subway today?
Sanders: You get a token and you get in.
Daily News: Wrong.
Sanders: You jump over the turnstile.

Dat Clinton wél weet dat er al meer dan tien jaar een soort ov-chipkaartsysteem is, wilde ze zaterdag laten zien op weg naar een campagnebijeenkomst. De politica maakte samen met een gevolg van secret service-agenten, campagnemedewerkers en journalisten een ritje door New York. Maar ook haar metro-optreden werd onder een vergrootglas gelegd door de New Yorkse media. Zo kostte het maar liefst vijf pogingen om in te checken en miste een medepassagier haar stop doordat ze niet door Clintons crew wist te breken.

Een twitteraar dook achteraf een foto op van de politica die in 1992 voor haar man campagnevoerde in de metro, het zou de laatste keer geweest zijn dat ze het voertuig nam. In een opiniestuk op de site van The Guardian betoogt iemand dat ze beboet had moeten worden, net zoals straatartiesten in de metro een boete krijgen. De volgende keer neemt ze waarschijnlijk weer gewoon een privéjet.

Clinton in een overvolle metro. Beeld reuters

WAT LAZEN, ZAGEN EN HOORDEN WE ELDERS

De Republikeinse conventie van 1976

Mocht inderdaad geen van de Republikeinse kandidaten een meerderheid van de gedelegeerden achter zich krijgen, dan komt er een contested convention in juli. Voor het laatst kwam dit voor in 1976 toen Gerald Ford het opnam tegen Ronald Reagan. Mensen die er destijds bij waren, omschrijven op de website Politico de conventie als 'rellerig'. Zo werd een gedelegeerde die haar been brak verboden de conventie te verlaten, omdat zij, als Ford-aanhanger, dan vervangen zou kunnen worden door een Reagan-supporter. Tijdens een contested convention pogen campagnemedewerkers de gedelegeerden over te halen om op hun kandidaat te stemmen. Iemand uit het Ford-kamp: 'Het was mijn taak om uit te zoeken wie het gouden horloge zou krijgen, hoe hun honden heetten en wat hun favoriete sport was'. Lees de boeiende geschiedenis hier.

Reagan en Ford op de conventie in 1976. Beeld epa

Trumps walk of shame

Donald Trump heeft aan zijn carrière in de entertainmentindustrie een ster op Hollywoods Walk of Fame over gehouden. Maar de commissie die de toeristische trekpleister beheert, denkt er nu over na om de ster te verwijderen. De reden: de ster is constant onderhevig aan vandalisme. Zo heeft iemand een swastika erop getekend, poepte een hond er per ongeluk op en plaste een man over Trumps ster heen. Bekijk de bekladde stoeptegel in haar verschillende gedaantes hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden