Alles is nieuw, behalve de zaal dan

De Kleine Komedie is gerenoveerd en jarig. Zondag was de hele Nederlandse cabaret-wereld aanwezig voor het 225-jarig jubileum en de opening van het cabaretseizoen.

JORIS HENQUET en FOTO'S BART MÜHL

'Waar zijn de wc's gebleven?', vraagt Freek de Jonge aan de barman in de foyer van De Kleine Komedie. Want de trap naar de toiletten zit niet meer links van de bar maar rechts van de ingang.

Tout cabaret- en kleinkunstmakend Nederland was zondagavond verzameld voor de feestelijke heropening van het theater, dat de afgelopen drieënhalve maand gesloten was wegens een grondige renovatie en dat bovendien dit jaar zijn 225-jarig jubileum viert. Reden genoeg dus voor een feestje, dat vooral bestond uit De Kleine Komedie presenteert De Kleine Komedie, een jubileumvoorstelling die nog tot woensdagavond te zien is.

Het is een verbouwing geweest waar menig culturele instelling in Amsterdam een puntje aan kan zuigen, want niet alleen is het voltooid binnen de geplande tijd, ook heeft bijna niemand gemerkt dat het theater dicht was. Doordat er in de zomer verbouwd werd, maar ook omdat er in september en begin oktober een serie voorstellingen werd gegeven in kerk De Duif aan de Prinsengracht. Hierdoor hielden kleinkunstliefhebbers er nog iets bijzonders aan over ook, zoals het concert Heimwee naar de hemel van Maarten van Roozendaal & Paul de Munnik, dat perfect tot zijn recht kwam in de mooie zaal van De Duif.

Maar nu kan er dus gewoon weer worden opgetreden in het kleine maar fijne theater aan de Amstel. Vooral de entree, de foyer en het trappenhuis zijn grondig onder handen genomen: grijs en wit zijn nu de dominante tinten, de kassa en de garderobe zijn samengevoegd en op de eerste verdieping is een vide gebouwd, waardoor de etages meer met elkaar in verbinding staan en het allemaal wat ruimer aanvoelt.

Aan de vertrouwde zaal zelf is nagenoeg niets veranderd. De feestelijke voorstelling begint met een speech van directeur Viviënne Ypma. Muzikant Leon Giesen (Mondo Leone) zingt een op maat geschreven lied met beelden van de verbouwing op de achtergrond. De cabaretiers Peter Heerschop en Lebbis geven een korte geschiedenisles over het 225 jaar oude theater ('Wist u dat Napoleon hier ooit nog binnen is geweest?' 'Wist u dat dit theater tijdens de Tweede Wereldoorlog een fietsenstalling was?') waarna zij het pand met een slag op de gong officieel heropenen.

Dan neemt een vierkoppige band zijn positie in en begint een gevarieerd muzikaal programma, waarin twee zangers en drie zangeressen alleen of in groepsvorm liedjes zingen van hun muzikale voorbeelden. Huub van der Lubbe zingt Als een wilde Orchidee van Willy Alberti, Mike Boddé doet verslag van een muzikale pubcrawl in Dublin, Hadewych Minis (zes maanden zwanger) gaat voluit als ze een lied van Schubert weet te mixen met With or without you van U2, Marike Jager brengt mooi ingetogen een ode aan Fiona Apple, en Giovanca brengt Zuid-Afrika op het podium met het swingende Pata Pata van Miriam Makeba.

De zaal vol artiesten kan nu nauwelijks nog stilzitten. Helemaal niet als de drie dames Minis, Jager en Giovanca vol overgave hun jeugdsentiment de zaal in slingeren met Wannabe van de Spice Girls, en er met de hele groep wordt geëindigd met de funkklassieker Let's Stick Together.

Als de voorstelling is afgelopen stort de ene helft van de bezoekers zich op de drank en de hapjes, terwijl de andere helft de trap bestijgt om de nieuwe vide te bekijken en om vanaf de nieuwe loungebank op de tweede etage te genieten van het uitzicht over de Amstel.

De Kleine Komedie is weer open, het cabaretseizoen is nu écht begonnen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden