Alles is mogelijk in Thierryland

Margriet Oostveen
Maandagavond kwamen Baudet en zijn nummer twee de Volendammers alsnog opzoeken in hotel Spaander aan de haven. Beeld anp
Maandagavond kwamen Baudet en zijn nummer twee de Volendammers alsnog opzoeken in hotel Spaander aan de haven.Beeld anp

Thierry Baudet vond het heerlijk om na een paar dagen tussen 'het Haagse partijkartel' weer 'onder de mensen' te zijn: 'Héér-lijk.'

Ook Theo Hiddema was in zijn nopjes: 'U hebt een heel fijn instinct voor trefzeker stemmen. Ik wil wel eens weten wat dat is.'

Twee Kamerzetels, en nergens behaalde Forum voor Democratie (FVD) een hoger percentage dan in Volendam: 6,1 procent, terwijl ze er geen campagne hebben gevoerd. Dus maandagavond kwamen Baudet en zijn nummer twee de Volendammers alsnog opzoeken in hotel Spaander aan de haven, zo'n authentiek Nederlandse vluchthaven waar Chinese toeristen logeren tussen Delfts blauw en het soort realistische schilderkunst waar Baudet van houdt.

Ruim tweehonderd Volendammers zaten in de serre met uitzicht op het Markermeer, de verhouding man- vrouw leek ongeveer tien op een. Vooral de jonge hardwerkende Hollandse man was ruim aanwezig: twintigers en dertigers met blozende wangen en in gel geboetseerde kapsels. Metselaars, ondernemers, ict'ers. Duidelijke levens en bijbehorend zelfvertrouwen. De Volkskrant? Toedeledoki. Niemand wilde op de foto en om namen moest je smeken.

De vrouwen waren intussen buiten in hoog tempo aan het wandelen in strakke gympakjes. En wel zo collectief dat ik nog vroeg of hier soms iets was georganiseerd. Hartelijk: 'Nee joh! Doen we altijd even een uurtje na het werk!' Zij hadden allemaal dat onverwoestbare van Mona Keijzer, de Volendamse nummer twee van het CDA.

null Beeld
Beeld

Volendam staat bekend als een PVV-haard, maar de laatste verkiezingsuitslagen zijn interessanter dan dat. In behoudend Volendam zie je de conservatieve partijen nu kolken. De VVD is net als bij de vorige uitslag nog de grootste partij, maar is bij deze verkiezingen met 23 procent van de stemmen wel bijna gehalveerd. Het CDA verdubbelde bijna sinds 2012 en klom naar een tweede plaats dankzij Mona Keijzer: nu 21,9 procent van de stemmen. De PVV zakte daardoor naar een derde plaats, maar kreeg toch ruim een kwart meer stemmen dan in 2012 (21,7 procent). Volgt D66, ietsje gegroeid. En daarna nieuw op vijf dan weer Forum voor Democratie.

Theo Hiddema noemde de Volendammers 'visionair' en bleef flemen dat hij van ze wilde leren: 'Volendam is een dorp. Men heeft veel zakelijk talent en musiceert er op los. En dán: uw stemgedrag.' Maar 'Hiddemeister', zoals Baudet hem noemt, had wat te veel plezier in zijn eigen glansrol van welbespraakte partijvader om ook geïnteresseerd te zijn in een antwoord.

null Beeld
Beeld

Dat kwam na afloop, van de twee enigen die me hun naam wilden noemen: Jan Schilder (26), administratief medewerker. En Theo Molenaar (26), calculator bij een afbouwbedrijf. Om hen heen nog een groep vrienden, leeftijdgenoten die 'het allemaal ook vonden', maar dan anoniem. De vorige keer stemden ze PVV, nu Forum voor Democratie. Lid van FvD waren ze ook allang, zoals ongeveer de helft van alle aanwezigen. De andere helft zou deze avond lid worden. Je kreeg er een boek van Baudet bij cadeau.

Jan zei: 'Forum voor Democratie is de milde variant van de PVV.' En Wilders vonden ze te radicaal geworden.

Ik vroeg op welk punt ze bij Wilders waren afgehaakt.

null Beeld
Beeld

Jan zei: 'Je kan het geloof van mensen niet zomaar opheffen. Je moet dat accepteren.'

En Theo: 'Alle moslims wegzetten is echt onzin. Daarin is Wilders te ver gegaan.' Slimme rechtse mensen die durfden te regeren, wilden ze nu. Met alle respect voor de PVV, maar 'toch wat intellectueler'.

'Ik dacht dat jullie een hekel aan de elite hadden', zei ik. Zij: 'De línkse elite.'

O ja.

En het moet gezegd: Thierry Baudet klonk inderdaad niet als Wilders. Niet helemaal. Hij gebruikte het woord 'massa-immigratie' verdacht vaak maar sloot dan weer net niet zoals Wilders álle vluchtelingen uit: 'Alleen de mensen die het héél erg nodig hebben geven we een verblijfsvergunning en daar gaan we NIET LAKS MEE OM zoals de VVD.'

Baudet vecht tegen 'de linkse ideologie', die overal loert. Hij wil daarom 'universiteiten beïnvloeden'. Zorgen dat 'schoolboeken tegen het licht' worden gehouden ('Er zijn honderden interessante klimaatsceptische boeken geschreven.') Hij wil de NPO afschaffen. En de Eerste Kamer. De provincies kunnen ook best weg.

En natuurlijk Nexit. Álles leek nu mogelijk. Met Trumpiaans zelfvertrouwen: 'In likes zijn wij DE ALLERGROOTSTE PARTIJ VAN NEDERLAND.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden