Alles is liefde, de zomersoap

Kijkers en lezers hebben deze zomer alle ins en outs van het gestrande huwelijk van de Gullits opgedist gekregen.

U haalt er natuurlijk uw neus voor op, maar ik durf wel te bekennen dat ik heb genoten van de multimediale zomersoap 'Sterren vallen'. Stralende steracteur is Estelle Gullit, met boeiende bijrollen voor een rioolrat, een geldwolf en een sluwe vos. Verrassend is ook de zwijgende rol voor kickbokser Badr Hari.

De verhaallijn: een gebroken liefde, en een ander. Het eeuwenoude thema van kunst en literatuur. Maar de eigentijdse variant die de Gullitjes neerzetten, is meesterlijk. Zij heeft De Telegraaf en SBS 6, Ruud communiceert via Story en Twitter. Media en modder: een gelukkig huwelijk.

Afgelopen maandag beleefde de soap een nieuw hoogtepunt met een aflevering van SBS Shownieuws. De setting: Evert Santegoeds en Estelle in een hotelkamer. De witte vitrage goot een zijdezacht David Hamiltonsausje over het beeld. Estelle keek wanhopig en sprak met bibberend stemmetje. Veel zuchten. Onder de eenakter klonk een vaag pornomuziekje.

Hun spel maakte duidelijk aan wie prinses Estelle zich wenst te spiegelen: het bevatte een briljante verwijzing naar het beroemde tv-interview van prinses Diana met Martin Bashir. Estelle: 'Het werd een beetje druk in mijn huwelijk'. Bazin boven bazin: 'Diana zei: 'Three is a little bit crowded.' Ik heb geen getal genoemd.'

Evert speelde mededogen. Met die rol verdient hij nog geen Gouden Kalf. Zijn stiltes waren te opzichtig. Als een dompteur voerde hij zijn prijsdier met aaneengeregen trefwoordjes. Maar het leverde hartverscheurende dialogen op.

Evert: 'Vlinders...'

Estelle: 'Vlinders.'

Evert: 'Verliefd...'

Estelle: 'Verliefd... Ja.'

Evert: 'Toen ging het hard...'

Estelle was iemand in haar huis tegengekomen die daar niet hoorde.

Evert: 'Ze zaten niet aan tafel...'

Estelle: 'Nee, niet aan de keukentafel. In de woonkamer.'

Evert: 'Niet met kleren aan...'

Estelle: 'Ze waren niet aan het kaarten.'

Of deze, over het bezoek aan Badr Hari in de gevangenis:

Evert: 'En dan is het uurtje om, en moet je weer weg.'

'Dat doet pijn.'

'Gehuild...?'

Alles is liefde, in deze zomersoap. Santegoeds: 'Die media-aandacht, die is enorm, hè? Durf je de straat nog op?' De bezorgdheid voor zijn vriendin moest verbloemen dat Evert de soap zelf had afgetrapt met twee volle zaterdagpagina's in De Telegraaf, voor wat hij alvast met zienersoog 'de scheiding van de eeuw' noemde.

In een van de eerste dagen van het vliegongeval Half acht live! trad Yves Gijrath op. De man achter de Miljonair Fair en wat glimmende tijdschriften. Hij was nu 'vriend' van Badr Hari, tevens diens woordvoerder en adviseur. Hari deugt ontzettend, hij is zo goed met kindjes. En o ja: heel erg ook dat een Marokkaan weer zo gestigmatiseerd werd. Lief. Totdat bleek uit welke hoek die warme wind waaide: Gijrath is eigenaar van het 'merk' Badr Hari. Er was vast een ondergoedlijn in de maak, een luchtjesreeks met de geur van geld.

Op de website van Shownieuws staat een reactie van de sluwe vos Bram Moszkowicz, sinds kort Estelles advocaat. Wat hij vindt van alle publiciteit, moest Evert vragen. Het antwoord: 'Ik vraag me weleens af: waren er niet ook Tweede Kamerverkiezingen?' En: 'Wat je wel vaker ziet: de vriend van mevrouw Cruijff is een bekende Nederlander - je moet oppassen dat de zaak niet buiten proporties wordt getrokken.'

Aandoenlijk: uit oprechtheid vergat de sluwe vos even dat hij zelf wekelijks aanschuift bij RTL Boulevard, waar privéleed haarfijn uit proporties wordt getrokken - een visitekaartje dat hem ongetwijfeld meer celebs oplevert in zijn cliëntèle.

Persoonlijke drama's, bedrog, huwelijkse en existentiële crises - ze schijnen in de beste kringen voor te komen. Treft u uw partner in de woonkamer met uw beste vriendin en zijn ze niet aan het kaarten? Denk dan aan de cruijffiaanse mantra van Estelle: 'Je weet pas waar je aan begint als je eraan begonnen bent.'

Wat je leerde van deze zomersoap: iedereen wordt hier beter van. Zelfs de brave borsten Knevel en Van den Brink hebben - met opgetrokken neus - het zaakje nu al tweemaal verlekkerd opgediend, de boter op hun hoofd smolt ervan. In de liefde bestaan geen schone handen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden