Alles is goed

Hoe vol ons land ook wordt, het raakt nooit te vol met goede toneelschrijfsters. Een nieuw pronkstuk van de collectie is Esther Gerritsen....

tekst carel alphenaar

Ook op taalgebied staan ze hun mensje, al kost de plaatsing van een uitdrukking als 'graag gedaan!' veel moeite. Ze begrijpen dat 'stemverheffing dient ter onderstreping van het meningsverschil' en dat je met 'leuke bloes!' iemand blij kan stemmen. Doordat je je als toeschouwer vereenzelvigt met de buitenaardse wezens, krijg je voor de duur van de voorstelling een nieuw bewustzijn aangemeten. Het resultaat is een verrassende helikopterblik op de mens, en dat is meestal het doel van toneel. De voorstelling wordt wervelend gespeeld door Het Syndicaat. Doel groep: iedereen boven de 14, dus echt iets voor u.

Niet alleen Alles is goed, ook bij Con Amore van Toneelgroep Amsterdam is het genieten geblazen. Daar laat men de tekst van een Monteverdi-opera uit 1642 spelen in een moderne woonomgeving, waarin mooie jonge mensen bezig zijn met het naleven van de wereld die ze in de lifestyle magazines wordt aangeboden. Je ziet ze koken, eten, poepen, douchen, slapen, strijken, zelfdoden, zelfzuchtig zijn, beminnen, vrijen, geur verstuiven en noem maar op. In de klassieke opera heb je de muziek voor de emotionaliteit en de tekst moet strak zijn. Uit de monden van de jonge acteurs van Toneelgroep Amsterdam klinkt de tekst gestileerd. De woorden begeleiden al die activiteiten en ondertussen kletsen de televisies en draait de wasmachine. De woelende woonlaag werkt natuurlijk niet zo emotioneel als de muzieklaag in de opera, maar hij triggert je opmerkingsgave. Hij creëert een inhoudelijke leegte waarin je je eigen voorstelling kunt maken, als je maar niet alles wilt duiden. Duiden is een vorm van dirigisme. Zelden heb ik de simultaniteit van gruwel, extase en het alledaagse zo scherp op het toneel gezien.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden