Alles is anders als je Dick de Boer heet

VOLGENS Aad de Mos bestaan er in het leven twee zekerheden: iedereen gaat dood en een trainer wordt ontslagen. Het eerste klopt en het tweede vaak ook, zeker als je Aad de Mos heet (ontslagen door Ajax, Anderlecht, PSV en Werder Bremen)....

PAUL ONKENHOUT

Wij, die paar journalisten die in Nederland serieus over voetbal schrijven, vragen ons al enige tijd af of Morten Olsen en Louis van Gaal ontslagen zullen worden, en zo ja wanneer. Sommigen sluiten er zelfs weddenschappen op af.

Olsen en Van Gaal moesten eens weten. Hoewel, Van Gaal liever niet.

Onderstaande dialoog vond anderhalve week geleden plaats in Amsterdam, na de nederlaag in de Champions League van Ajax tegen Croatia Zagreb.

Verslaggever A: 'Nou zal hij wel worden ontslagen.'

Verslaggever B: 'Oh ja?'

A: 'Ja, en ik weet al wie Ajax als zijn opvolger aan zal trekken.'

B: 'Wie dan?'

A: 'Van Gaal. Die zal wel door Barcelona worden ontslagen. De kans dat Van Gaal naar Ajax terugkeert is meer dan vijftig procent.'

B: 'Dat is niet te hopen zeg. Hoe weet je dat allemaal?'

A: 'Dat weet ik.'

B: 'Maar het Ajax-bestuur heeft van vreugde op de tafels staan dansen toen Van Gaal naar Barcelona vertrok'

A: 'Let jij nou maar op. Nog een pils?'

B: 'Ach ja, waarom niet.'

(De meest genoemde namen zijn tot nu toe echter die van Wim Jansen en Jan Wouters, vaak in combinatie.)

Wellicht valt de afstandelijke wijze op waarop deze twee heren in de perskamer van de Amsterdam Arena praten over de trainer van Ajax, Olsen. Zo te horen zouden zij hem al veel eerder hebben ontslagen.

Moet dat nou zo, vraagt u zich wellicht af. Olsen is een aardige man, hij werkt zo hard, Litmanen is geblesseerd, en Arveladze ook, kunnen jullie niet wat meer mededogen hebben, bla bla.

Maar dat doet er allemaal niets toe. Hoewel het wel gebeurt, is het ontslag van een voetbaltrainer van Barcelona of Ajax niet iets om je over op te winden en zijn de sentimenten die een rol spelen, gewoonlijk vals.

Als het moet, stuurt Barcelona-voorzitter Nuñez straks Van Gaal lachend de laan uit, en hetzelfde zal gelden voor Ajax en Olsen. En de trainers zullen wellicht klagen, maar ze hebben niets te klagen.

Van Gaal en Olsen zijn trainers van topclubs en hun salarissen (en eventuele afkoopsommen) zijn exorbitant hoog. De Nederlander en de Deen zullen hun zaakwaarnemers en advocaten aan het werk zetten, Spanje en Nederland de rug toekeren en snel weer werk vinden.

Als De Mos er al voortdurend in slaagt een contract bij een nieuwe club te tekenen, moet dat Olsen en Van Gaal, als ze zouden worden ontslagen, toch zeker lukken.

Maar alles is anders als je Dick de Boer heet en wordt ontslagen door dorpsclub FC Volendam.

De Boer werd maandag door Volendam weggestuurd. De resultaten zijn slecht (vorig seizoen gedegradeerd, momenteel twaalfde in de eerste divisie), sponsors morren en steeds meer supporters keren de club de rug toe. Zo op het eerste gezicht is het een klassiek ontslag, met de traditionele ingrediënten.

Dat is het echter niet.

De Boer is Volendammer. Hij speelde veertien jaar in het eerste elftal, was trainer van de Alkmaarse amateurclub AFC'34 en gaf anderhalf jaar geleden een baan als onderwijzer op een Volendamse school op, om hoofdtrainer te kunnen worden.

De Boer wilde niets liever dan dat. Hij wilde in zijn eigen dorp laten zien dat de club, onder zijn leiding, dezelfde weg omhoog kon volgen als Heerenveen. Daarom werkte hij tachtig, negentig uur per week. Vaak sliep hij slechts twee, drie uur per nacht. Voortdurend had hij hoofdpijn.

In Volendam kent iedereen elkaar. En iedereen heeft altijd kritiek op de trainer. Als de trainer, zoals De Boer, in Volendam woont (vanuit zijn achtertuin kan hij de lichtmasten zien), is vluchten onmogelijk. Dat gold ook voor zijn vrouw en zijn kinderen.

Al anderhalf jaar worden De Boer en zijn gezin geterroriseerd door dorpsgenoten die het hem kwalijk nemen dat FC Volendam zo in verval is geraakt. Wie leest wat De Boer is overkomen, in het Noord-Hollands Dagblad of Het Parool, vraagt zich onwillekeurig af of supporters van Volendam wel goed snik zijn.

Omdat Volendam in financiële nood verkeert, werd De Boer niet al veel eerder ontslagen. De club wilde het wel doen, maar kon het zich niet permitteren. Aan de lijdensweg kwam pas een einde toen een gefortuneerde Amsterdamse Volendam-supporter toezegde het salaris van een nieuwe trainer te willen betalen.

Volendam verlost De Boer uit zijn lijden, kopte het Noord-Hollands Dagblad. Dat lijden moet letterlijk worden genomen. Woedende Volendam-fans propten hun seizoenkaarten door zijn brievenbus, belden hem 's nachts op, scholden hem uit op straat, bedreigden zijn vrouw op de tribune en gooiden spandoeken en lege bierblikjes in zijn tuin.

Toen De Boer zijn dochter vroeg waar Sinterklaas haar dit jaar het meeste plezier mee zou doen, zei ze, zo meldde Het Parool: 'Dat jij opstapt bij Volendam.' En zijn moeder deelde, toen ze hoorde dat hij eindelijk was ontslagen, onmiddellijk juichend taart rond.

Ik vrees dat Dick de Boer nooit meer een club in het betaald voetbal zal vinden. Binnenkort is hij vermoedelijk weer gewoon onderwijzer, gekrenkt en bekrast, als Volendammer onder de Volendammers.

Paul Onkenhout

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden